17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Glad demonstration mod oliejagt på Lolland

Protesterne fortsætter

Glad demonstration mod oliejagt på Lolland

Energiministeren tager tilløb til at give hollandsk firma ret til at udvinde olie og gas i 30 år på Lolland og Falster. Men i de to kommuner vokser modstanden udenfor og indenfor på byrådsmøderne.

I dag bliver går borgerne på Lolland igen på gaden i Maribo for at stå vagt om det lokale miljø mod olie- og gasindvinding.
FOTO: Jan Rosenkrantz
1 af 1

I dag demonstrerer borgerne på Lolland foran deres rådhus for at bakke op om de lokale politikere, der kæmper imod planerne om at lede efter og eventuelt udvinde olie og gas i kommunen i 30 år.

Bag demonstrationen står det lokale netværk "Nul Huller", der kæmper for, at lokalområdet fortsat skal være i front med grøn omstilling og ikke kendt for olie- og gasjagt, boretårne og borehuller.

Det giver ingen mening at søge efter olie og gas i jorden med alvorlig risiko for vores grundvand, vores natur og miljø.
Bodil Waagensen, "Nul Huller"

– Vi afholder en glad støttedemonstration, der skal bakke op om vores politikeres modstand mod olie- og gasindviding, siger Bodil Waagensen fra "Nul Huller" til Arbejderen.

– Lolland har i næsten to årtier arbejdet bevidst for grøn omstilling, og vores produktion af vedvarende energi er den højeste i landet målt på indbyggertal. Det giver ingen mening at at søge efter olie og gas i jorden med alvorlig risiko for vores grundvand, vores natur og miljø.

Foran rådhuset vil der være udstilling af værker, som lokale kunstnere har doneret til kampen mod olie og gas. Der vil også være musik og fællessange og borgmester Holger Schou Rasmussen holder tale.

Vil tage afstand fra olie- og gasjagt

Alt tyder på, at byrådspolitikerne bakker op om modstanden. På byrådsmødet vil borgmester Holger Schou Rasmussen bede om opbakning til at forberede en udtalelse, hvor et samlet byråd siger nej til planerne om olie- og gasjagt i kommunen.

– Det er vigigt, at vi som byråd kommer med en samlet, klar udmelding, siger Holger Schou Rasmussen til Arbejderen.

Borgmesteren vil også give en orientering om det møde, som han – sammen med Guldborgsunds borgmester – deltog i tirsdag hos Energistyrelsen.

– Vi fik en orientering om, hvor man var i processen, og hvad der skal ske. Jeg blev klogere. Men jeg er fortsat modstander af, at der skal ledes efter olie og gas i vores lokalområde. Vi arbejder benhårdt for, at vores område skal være førende indenfor grøn energi og være dynamo i Danmark og Europa for CO2-neutrale løsninger. Vi kan ikke spille på to heste, understreger Holger Schou Rasmussen.

– Jeg anbefalede Energistyrelsen, at de – næste gang de vil lede efter olie og gas i et område – holder et møde med de lokale politikere og får afklaret, om det overhovedet er en god ide. I stedet er tingene forsøgt listet ind ad bagdøren.

Også Guldborgsund siger nej

Det er det hollandske selskab, Nail Resources, som har søgt om tilladelse til efterforskning og indvinding af olie, gas og varmt vand i et større område på Lolland og Falster. Men planerne møder stor lokal modstand.

I sidste uge vedtog et enigt byråd i Guldborgsund Kommune på Falster at sige nej til planerne.

– Efter klimaaftalen i Paris er vi forpligtet til at nedtrappe CO2-udslippet. Det er et forkert signal, som vil ødelægge mange års indsats for en grøn og bæredygtig indsats. Hvem vil eksempelvis investere i grøn fødevareproduktion, når vi risikerer, at grundvandet ødelægges af kemikalier?, siger SF's medlem af byrådet i Guldborgsund, Lene Hatt, der stod bag beslutningsforslaget.

På et samråd i sidste uge gjorde energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V) det klart, at det ikke er de berørte kommuner, men derimod ministeren, der bestemmer om der skal bores efter olie og gas på Lolland og Falster.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. aug. 2017 - 07:35   24. aug. 2017 - 07:40

Olie og gas

ml@arbejderen.dk
Olie og gas på Lolland og Falster
  • >> Læs mere om danmarkshistoriens første boring i Nordjylland og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.