Det tog kun 33 miniutter for den lille eksklusive kreds af nuværende DONG-aktionærer, med staten som altdominerende hovedaktionær, før den ekstraordinære generalforsamling i DONG Energy torsdag formiddag havde nikket ja til den kapitaludvidelse, der giver investeringsbanken Goldman Sachs 19 procent af aktierne og en plads i DONG's bestyrelse.
Martin Hintze, direktør i Goldman Sachs International i London, får eksklusive vetorettigheder i bestyrelsen. Samtidig bliver koncernsproget i DONG ændret til engelsk.
Generalforsamlingen i DONG vedtog også en vedtægtsændring, hvormed regeringen har afskrevet sig retten til fremover at kontrollere køb og salg af DONG-aktier - blot skal det til enhver tid sikres, at staten ejer én aktie mere end 50 procent.
Goldman Sachs' mand i DONG bliver en af investeringsbankens topfolk, 43-årige Martin Hintze, direktør i Goldman Sachs International i London. Han får eksklusive vetorettigheder i bestyrelsen. Samtidig med hans indtræden bliver koncernsproget i DONG ændret fra dansk til engelsk.
Mens den ekstraordinære DONG-generalforsamling var i gang, startede et åbent samråd i Folketingets Klimaudvalg, indkaldt af Enhedslistens klimaordfører Per Clausen. Han ønskede at vide, hvorfor regeringen og især Bjarne Corydon i så høj grad under DONG-sagen har betonet, at aktiesalget til Goldman Sach er sket for at sikre investeringer i havvindmøller, når det nu har vist sig, at DONG også vil foretage massive investeringer i olie- og gas-produktion, blandt andet i det miljøfølsomme nordlige ishav.
- Jeg har lidt svært ved at se at det skulle være den store overraskelse. Det fremgår jo også af selskabets navn; O, N og G står for olie og naturgas. Det kan ikke siges at være hemmeligt, sagde Corydon.
Samrådet førte ikke til nye oplysninger om fordelingen af DONG's investeringer i henholdsvis havvindmøller og olie og naturgas over de kommende år. Ifølge Corydon er dette "en forretningsfølsom oplysning, og Finansministeriet er derfor ikke i stand til at komme det nærmere."
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278