25 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Goldman Sachs er nu i DONG-bestyrelse

Generalforsamling har godkendt DONG-salg

Goldman Sachs er nu i DONG-bestyrelse

DONG's aktionærer har nu godkendt aktiesalget og Goldman Sachs har holdt sit indtog i DONG's bestyrelse. Det skete torsdag formiddag samtidig med at Corydon påny var i samråd om DONG-sagen. Samrådet bragte dog intet nyt frem.

53-årige Martin Hintze (i midten) fra Goldman Sachs International i London er ny mand i DONG Energys bestyrelse.
FOTO: Liselotte Sabroe/Scanpix
1 af 1

Det tog kun 33 miniutter for den lille eksklusive kreds af nuværende DONG-aktionærer, med staten som altdominerende hovedaktionær, før den ekstraordinære generalforsamling i DONG Energy torsdag formiddag havde nikket ja til den kapitaludvidelse, der giver investeringsbanken Goldman Sachs 19 procent af aktierne og en plads i DONG's bestyrelse.

Martin Hintze, direktør i Goldman Sachs International i London, får eksklusive vetorettigheder i bestyrelsen. Samtidig bliver koncernsproget i DONG ændret til engelsk.

Generalforsamlingen i DONG vedtog også en vedtægtsændring, hvormed regeringen har afskrevet sig retten til fremover at kontrollere køb og salg af DONG-aktier - blot skal det til enhver tid sikres, at staten ejer én aktie mere end 50 procent.

Goldman Sachs' mand i DONG bliver en af investeringsbankens topfolk, 43-årige Martin Hintze, direktør i Goldman Sachs International i London. Han får eksklusive vetorettigheder i bestyrelsen. Samtidig med hans indtræden bliver koncernsproget i DONG ændret fra dansk til engelsk.

Mens den ekstraordinære DONG-generalforsamling var i gang, startede et åbent samråd i Folketingets Klimaudvalg, indkaldt af Enhedslistens klimaordfører Per Clausen. Han ønskede at vide, hvorfor regeringen og især Bjarne Corydon i så høj grad under DONG-sagen har betonet, at aktiesalget til Goldman Sach er sket for at sikre investeringer i havvindmøller, når det nu har vist sig, at DONG også vil foretage massive investeringer i olie- og gas-produktion, blandt andet i det miljøfølsomme nordlige ishav.

- Jeg har lidt svært ved at se at det skulle være den store overraskelse. Det fremgår jo også af selskabets navn; O, N og G står for olie og naturgas. Det kan ikke siges at være hemmeligt, sagde Corydon.

Samrådet førte ikke til nye oplysninger om fordelingen af DONG's investeringer i henholdsvis havvindmøller og olie og naturgas over de kommende år. Ifølge Corydon er dette "en forretningsfølsom oplysning, og Finansministeriet er derfor ikke i stand til at komme det nærmere."

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. feb. 2014 - 14:29   20. feb. 2014 - 16:57

DONG-salg

he@arbejderen.dk
Om DONG Energy
  • DONG Energy blev grundlagt som aktieselskabet Dansk Naturgas A/S den 27 marts 1972, med den danske stat som eneejer. Navnet blev ændret til Dansk Olie og Naturgas A/S i 1973 og forkortet til DONG i 2002. Efter en fusion mellem DONG og fem kommunalt ejede energiselskaber i 2006 skiftede DONG navn til DONG Energy. DONG Energy er i dag en af Nordeuropas energi-sværvægtere.

  • I 2004 indgik VK-regeringen sammen med Socialdemokraterne, SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne en aftale om at sælge 49 procent af aktierne i DONG. Salget og den tilhørende børsnotering er dog blevet udskudt flere gange. Ifølge aftalen med Goldman Sachs skal DONG børsnoteres inden 2018.

  • Med salget til Goldman Sachs ejer staten nu 61 procent af aktierne i DONG Energy, Goldman Sachs 19 procent, ATP fem procent og PFA to procent. Resten ejes af en række forbruger- eller offentligt ejede energiselskaber.