Giftmængderne i vore fødevarer er stigende. Lige nu er Fødevarestyrelsen i Danmark i gang med at give tilladelse til en lang række stigninger i grænseværdierne af pesticider i fødevarer samt til brugen af en lang række nye pesticider i vores madproduktion.
Druer er i forvejen noget af det mest forgiftede. Her tillades nu en fordobling. Det er gået endnu hårdere ud over honning.
Lars Mikkelsen
Ikke mindst druer, honning og kød, men også en lang række grøntsager som for eksempel spinat samt frugt vil fremover indeholde drastisk større mængder af gift.
Lars Mikkelsen, der sidder i kollegiet i Biodynamisk Forbrugersammenslutning i Danmark, er en indædt forkæmper for at holde fødevarerne fri af de stadig flere kemikalier, som vores mad belastes af.
Men kampen mod EFSA, der er EU’s rådgiver i fødevaresikkerhed, og Fødevarestyrelsen, er mildt sagt op ad bakke, konstaterer Lars Mikkelsen og refererer senest til otte høringer fra Fødevarestyrelsen om 56 implicerede giftstoffer.
Høringerne blev offentliggjort den 27. maj 2014 efter fyraften. Der skulle leveres høringssvar inden kl. 10 den 3. juni. Den 29. var Kristi Himmelfartsdag. De fleste holder fri dagen derpå samt i weekenden. Så reelt var der to arbejdsdage at svare i.
- Det er ikke meget, og sådan plejer det som regel at være, når de udsender høringer. Hvem har interesse i dette? Specielt når der er tale om hele otte høringer samtidig. Det er uforståeligt, hvem der hober dem sammen – er det mon på beregning, spørger Lars Mikkelsen og fortsætter:
- Der er tale om max-indhold af 56 gifte - officielt kaldet pesticider - i fødevarer. I det værste eksempel ønskes giftdosis i maden øget fra 0,02 til 60. Altså en forøgelse på 3.000 gange.
- Sagen er nok, at tal hen ad den størrelse nu konstateres eller kan ventes i disse fødevarer, fastslår Lars Mikkelsen.
Druer voldsomt forgiftede
- Masser af poster er fordoblede i dosis. Det er i sig selv en voldsomt forøget belastning. Druer er i forvejen noget af det mest forgiftede. Her tillades nu en fordobling. Det er massivt. Det er gået endnu hårdere ud over honning. Typisk en femdobling af dosis og tilladelse til mange nye giftstoffer.
- Der er også poster, der går ned. Vi ved ikke hvorfor – måske handler det om nu forbudte stoffer? Disse gifte forsvinder jo ikke bare lige fra miljøet igen – de forbliver måske i omløb i mange år endnu?
- Alt i alt er der som altid tale om en massiv tilvækst af lovlige gifte i konventionel mad, konstaterer Lars Mikkelsen
Nye gifte i kød
Også mange nye gifte tillades i kød.
- Det er formentlig et udtryk for, at ophobningen af gifte gennem mange år nu også spreder sig fra planteverden til dyriske produkter.
- EU har så kun muligheden af at øge grænseværdierne. De kan jo ikke fjerne giftene, der er i omløb, mener Lars Mikkelsen.
Fødevarestyrelsen meddeler i forbindelse med høringen sidst i maj at: »…i det omfang der gennemføres betydelige ændringer i det tilgængelige materiale, vil ændringerne udelukkende blive oplagt på Høringsportalen og ikke rundsendt i en ny e-mail…«
- Dette har vi heller ikke oplevet før. Her kan der for os høringsparter skjules en mængde, fortæller Lars Mikkelsen, der til gengæld oplever, at den såkaldte ’Høring nr. 1’ af 27. maj 2014 er noget nyt og helt ekstremt.
Styrelsen skriver heri: "Forslaget indebærer, at ovenstående pesticider optages på listen over pesticider, som der ikke skal fastsættes en grænseværdi for, fordi restindhold af pesticiderne ikke vurderes at have en sundhedsmæssig risiko."
Biodynamisk Forbrugersammenslutning har derfor i sit høringssvar hertil blandt andet anført:
"Dette forekommer os absurd. Pesticiderne vurderes ikke at have en sundhedsrisiko, står der. For planter er det dræbende stoffer. De er helt sikkert også en risiko for os og dyr. Vi ønsker, at disse gifte skal opføres i lister med grænseværdier, som alle andre gifte."
- Vi kan ikke acceptere denne nye praksis. Hvis EU - ved det utroværdige EFSA-udvalg - fortsætter med den slags ’ikke-beviste vurderinger’, så kommer der ingen græseværdier for giftene, fastslår Lars Mikkelsen og tilføjer:
- Det er helt den samme praksis, som EFSA bruger om GMO-produkter. GMO vurderer de altid som uden sundhedsrisiko. Dette selv om store mængde af forsøg igen og igen har vist det modsatte!
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278