I weekenden samles 336 delegerede til årsmøde i Enhedslisten i Korsgadehallen på Nørrebro, København. Rammen om årsmødet er miljøet. Partiet skal vedtage et nyt, grønt delprogram.
Det går godt i den forstand at flere og flere mennesker vil stemme på os. Men antallet af medlemmer stagnerer og er endda gået tilbage.
Pelle Dragsted, Enhedslisten
– Den truende klimakatastrofe, vi står overfor, har betydet, at det grønne fylder mere i Enhedslisten igennem årene. I dag står miljøpolitikken centralt for os. Det er nu der skal handles, siger Enhedslistens erhvervsordfører, Pelle Dragsted, til Arbejderen.
– Mange politiske kampe bølger frem og tilbage. Men når det gælder klimaspørgsmålet, så er der der ikke noget, der kan rulles tilbage gennem klassekampen. Hvis vi får en global temperaturstigning, så har vi tabt. Og det er ikke noget, der kan vindes tilbage i klassekampen.
Enhedslistens vision er, at vedvarende energi skal dække Danmarks energibehov inden år 2040. Og partiet har en række forslag til, hvordan den grønne omstilling kan blive en realitet.
OK18 ind fra højre
Et andet emne, som nok også kommer til at fylde en stor del på årsmødet, er den aktuelle overenskomstkamp:
– Det er klart, at årsmødet kommer til at stå i OK18's tegn. Mange af vores medlemmer er tillidsfolk eller på anden måde aktive i den her falige kamp, fortæller Pelle Dragsted.
– Når vi mødes til årsmøde, er der enten indgået en aftale eller også er de offentligt ansatte på vej ud i en konflikt. Uanset hvad skal vi fejre den indsats, som tusindvis af helt almindelige danskere har gjort for vores velfærdssamfund. Den debat passer godt ind på Enhedslistens årsmøde, for vi er meget optaget af hele den måde, politikerne via Moderniseringsstyrelsen forsøger at styre vores velfærdssamfund på.
Enhedslisten skal også debattere, hvordan partiet skal forholde sig, hvis der kommer en ny, socialdemokratisk ledet regering efter næste valg.
Enhedslistens hovedbestyrelse vedtog sidste år, at partiet skal bakke op om "… den mindst ringe forhandlingsleder efter et valg. Det har hidtil været Socialdemokratiets formand…".
Tre afdelinger – Favrskov, Randers og Aarhus – kritiserer, at hovedbestyrelsen ikke lægger sin udtalelse om regeringsspørgsmålet ud til debat blandt medlemmerne.De tre afdelinger advarer om at partiet ikke skal gentage sin "træk regeringen til venstre" strategi, der ikke lykkedes under Thorning-regeringen.
I stedet skal Enhedlslisten huske op, at det var under en borgerlig regering, at en folkelig bevægelse vandt den største sejr i nyere tid - nemlig da Løkke blev tvunget til at opgive omprioriteringsbidraget efter landsdækkende demonstrationer. "Derfor er det ikke alene regeringens farve, som er afgørende - men hvilken bevægelse, der kan opbygges udenfor regeringen", lyder de tre afdelingers forslag til hvad der skal være pejlemærket for Enhedslisten, hvis der kommer en ny S-regering.
Gode meningsmålinger - færre medlemmer
Enhedslisten har i dag 9100 medlemmer. I beretningen konstaterer hovedbestyrelsen, at "efter en lang periode med fremgang befinder vi os i dag i en situation, der er præget af stagnation og på nogle områder en egentlig tilbagegang".
– Det går godt i den forstand at flere og flere mennesker vil stemme på os. Vi har nogle af de bedste meningsmålinger i partiets historie. Men antallet af medlemmer stagnerer og er endda gået tilbage, og aktivitetsniveauet er heller ikke lige højt alle steder i landet. Det skal vi selvfølgelig forholde os til og finde ud af, hvordan vi får vendt den udvikling, forklarer Peller Dragsted.
Årsmødet skal også vælge partiets kandidater til det næste folketingsvalg og til EU-parlamentsvalget til maj næste år, hvor Enhedslisten stiller op for første gang.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278