19 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Granater og missiler – made in Denmark

Til årsmøde i våbenindustrien

Granater og missiler – made in Denmark

Danske firmaer er med helt fremme, når det gælder om at producere både artillerigranater og indmad til missiler. Og i Nordjylland er de også i stand til at producere bomber til de nye kampfly, hvis det skal være.

Det danske våbenfirma Flux leverer blandt andet magnetspoler til små strømforsyninger, som bliver brugt i missiler.
FOTO: Aage Christensen
Det danske våbenfirma Denex producerer blandt andet 155 millimeter granater.
FOTO: Aage Christensen

Den danske våbenindustri gør meget ud af at fremstille sig selv som en industri, der blot producerer teknik og udstyr, der kan sikre kommunikation, beskytte soldater mod landminer og bekæmpe forurening i Arktis.

Vi producerer dele til missiler. Det må vi jo erkende. Men der er penge i det.
Jan Nielsen, Flux A/S

Men tag ikke fejl. Dansk våbenindustri er også med helt fremme, når det gælder om at producere granater og dele til missiler, hvis formål er at slå ihjel.

Det står klart efter blot en halv time på våbenindustriens årlige konference i Industriens Hus, som foregik i sidste uge. Bag konferencen står dansk våbenindustris lobbyorganisation, Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark, FAD.

Konferencen er helt udsolgt og der er venteliste. Årsagen er det netop indgåede forsvarsforlig, som fordobler budgettet til indkøb af nyt militært materiel.

Laver hjerner til missiler

Flux A/S er et af de firmaer, der producerer teknik, der slår ihjel. Virksomhedens stand på våbenindustriens årsmøde ser ellers umiddelbart uskyldig ud. Her er ingen camouflagefarver og våben. Intet signalerer krig. Her er kun udstillet en masse små kobberspoler.

Ved bordet står en pæn, ældre gråhåret herre med et venligt smil.

– Vi producerer blandt andet spoler, der leverer strøm til de censorer, der sidder i missiler. Censorerne udgør "hjernen" i missilet. Det er dem, der gør, at missilerne kan ramme, det de skal. Det er vores spoler, der sikrer strøm til den lille computer, der sidder i missilet, så kontrolcentret i Houston kan kommunikere med missilet om at finde målet, fortæller repræsentanten fra Flux A/S, Jan Nielsen, til Arbejderen.

Firmaet producerer sine spoler til Joint Strike Missiler og Navy Strike Missiler til Kongsberggruppen og til SeaHake 4-torpedoer til våbenfirmaet Atlas.

– Vi producerer dele til missiler. Det må vi jo erkende. Men der er penge i det. Der er kun nogle ganske få virksomheder, der kan producere den her slags små spoler. Derfor er de meget dyre. Hvad tror du, sådan en koster, spørger sælgeren og holder en lillebitte kobberspole på to gange to centimeter op foran sig.

– 20.000 kroner! De bliver produceret af 35 kvinder i Asnæs. Hvér tredje måned kommer vores kunder og kontrollerer, at spolerne er samlet præcis som på tegningerne, fortæller Jan Nielsen stolt.

>> LÆS OGSÅ: Når krig sikrer arbejdspladser

155 millimeter granater

Et andet firma, der også producerer dræbende udstyr, er Denex A/S. Indtil år 2008 var virksomheden en del af dansk militær. Men så blev produktionen af ammunition privatiseret.

– Vi producerer ammunition. Vores største granat er en 155 millimeter artillerigranat, fortæller Denex A/S' administrerende direktør, Peter Houlberg, til Arbejderen.

– Vi kan også producere større flybomber – Mark 80 og Mark 81 – som bruges i F16 kampflyene. Vi vil forsøge at blive godkendt til at levere bomber til de nye F35 kampfly.

På Denex' hjemmeside kan man læse, at firmaet også leverer mortersystemer, der er et "fremragende støttesystem under ildkamp".

– Det går godt. Vi har lige vundet en række ordrer til udlandet. Vi eksporterer 90 procent af al vores produktion til NATO-lande og andre allierede, siger Peter Houlberg.

>> LÆS OGSÅ: Dansk våbenindustri gør klar til eksporteventyr

Han ønsker ikke at fortælle, hvilke landes militær og andre firmaer, der er i Dentex' kundekartotek.

– Vi har det bedst med at være lidt anonyme, forklarer direktøren.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. feb. 2018 - 07:00   17. jul. 2022 - 11:48

Våbenindustri

ml@arbejderen.dk
Våbenindustrien i Danmark
  • FAD, Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark, er brancheorganisation for den industri, som producerer våben og andet materiel til militæret. Cirka 80 procent går til eksport.

  • Organisationen er voksende og har 91 medlemmer (2018-tal). Medlemsvirksomhederne har knap 4000 ansatte. Hertil kommer de job, som skabes hos underleverandører.

  • Blandt de største firmaer er: Terma, Weibel, Systematic, Falck Schmidt Defense Systems, Hydrema

  • Branchens omsætning var i 2017 på cirka tre milliarder kroner - mod 1,5 milliarder i 2006.

  • Arbejderen har løbende dækket udviklingen i den danske våbenindustri. Læs alle vores artikler her.