Fra den 1. januar har alle kunnet køre gratis med bussen på fire ruter i Holstebro Kommune.
Foreløbigt gælder forsøget i to år – men bliver det en succes, skal de gratis busser fortsætte og udvides til endnu flere ruter.
Det er så nemt at skære ned på busruterne, hvis ikke de bliver brugt. Nu vil vi prøve at gå den anden vej og få flere ind i busserne.
Klaus Fæng, Holstebro Kommune
– Vi vil prøve noget nyt og tænke i andre baner i vores lokale, kollektive transport. Jeg håber på, at forsøget vil få endnu flere borgere til at tage bussen, samt at flere folk kan se en idé i at flytte på landet, når ikke de behøver have to biler for at komme på arbejde, fortæller formand for teknisk udvalg i Holstebro Kommune, Klaus Fæng (A) til Arbejderen.
Han håber på, at borgerne i de områder, der nu får mulighed for at køre gratis, vil bruge busserne, mere end de gør i dag. Og at flere vil overveje at flytte til de omkringliggende mindre landsbyer, når busserne begynder at køre gratis i Idom, Råsted, Borbjerg, Ulfborg og Hvam Mejeriby.
En god forretning
– Det er så nemt at skære ned på busruterne, hvis ikke de bliver brugt. Det har vi - og mange andre kommuner - gjort i årevis. Nu vil vi prøve at gå den anden vej og få flere ind i busserne, uddyber Klaus Fæng.
Lektor og trafikforsker fra Roskilde Universitet Per Homann Jespersen bekræfter overfor Arbejderen, at det kan være en god forretning for nogle kommuner at afskaffe betalingen for at benytte den kollektive transport.
– I kommuner, hvor lokaltrafikken primært er rettet mod servicetrafik overfor skoleelever og ældre, kan der være en driftsøkonomisk fordel at gøre det gratis for alle, fordi omkostningerne til indkrævning af billetindtægt er større end indtægten fra dem, der skal betale.
Flere kommuner kører gratis
Holstebro Kommune er da også langt fra den eneste kommune, der har besluttet, at det skal være gratis at stige på en bus. Ikast-Brande, Ærø, Norddjurs, Favrskov, Randers, Skanderborg, Herning og Lemvig Kommune har forlængst indført gratis busser.
– Vi har kørt gratis busser internt i kommunen siden august 2008. Det har været en succes. De gratis busser har ført til markant flere passagerer. Og kommunen har sparet penge på udgifter til billetkontrol og vedligeholdelse af billetautomater, fortæller Steffen Husted Damsgaard (V) formand for teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune til Arbejderen.
De penge, som kommunerne sætter til på grund af manglende billetindtægter, får de til gengæld ind igen, fordi de kan spare penge på administration og vedligeholdelse.
Kæmpe succes
Ifølge kommunerne er udgifterne til at vedligeholde og indføre nye billetsystemer til busserne så store, at det ikke kan betale sig i forhold til, hvor få brugere de har.
I Norddjurs Kommune kalder Grenå Turistkontor de gratis telebybusser for en "kæmpe succes" og peger på, at de også er godt for byens handelsliv. I Ikast-Brande Kommune har alle busser, der kører internt i kommunen været gratis for borgerne - de sidste tolv år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278