Borgerne i Nordjylland vandt en halv sejr, da et flertal i Frederikshavn Byråd onsdag besluttede at den franske energigigant Total ikke bare uden videre kan begynde at prøvebore efter skifergas i den lokale undergrund.
Et stort flertal i byrådet kræver, at Total skal foretage en fuld VVM-undersøgelse, før selskabet kan begynde at bore efter skifergas. Undersøgelsen skal klarlægge de miljømæssige konsekvenser af at foretage boringen.
Jeg frygter at de reelle problemer slet ikke vil blive berørt i Totals redegørelse.
Aage Olsen, Skifergas Nej Tak i Frederikshavn
Total vil etablere en 20.000 kvadratmeter stor boreplads ved landsbyen Dybvad. Prøveboringeringerne skulle være startet til maj og varet hele sommeren. Men det er der nu sat en - foreløbig - stopper for:
- Det har været fantastisk at opleve, at det kan lade sig gøre at rokke ved systemet. Vi har ellers været oppe imod både Energiministeriet, byrådets forvaltning og det store franske selskab, der alle synes at skifergas er en god ide, fortæller Aage Olsen fra Skifergas Nej Tak i Frederikshavn
Borgerne lagde til det sidste pres på politikerne: Kort før byrådsmødet fik politikerne overrakt 6055 underskrifter mod at bore efter skifergas. Det er borgergruppen Skifergas Nej Tak, der har indsamlet underskrifterne.
Uden for Frederikshavn Rådhus var cirka 150 borgere samlet til folkefest med musik, og talere ved Danmarks Naturfredningsforening, Enhedslisten og borgergruppen Skifergas Nej Tak.
Total laver selv rapport
- Jeg håber, at der aldrig vil blive stukket et bord jorden for at lede efter skifergas i Danmark. Kampen er ikke slut. Vi skal holde gryden i kog, så vi er klar til at mobilisere igen, når det bliver nødvendigt.
Det ventes at tage et halvt til et helt år før Total er klar med VVM-undersøgelsen.
- Det er Total selv, der skal stå for undersøgelsen. Det er jeg bestemt ikke tryg ved. Total har hyret Rambøll til at stå for selve redegørelsen. Men Rambøll er jo ansat af Total, og skal levere, hvad energiselskabet beder om. Jeg tror, at den redegørelse vil blive brugt til at forklare politikerne, at prøveboringerne er harmløse, uddyber Aage Olsen.
Total skal nu i dialog med Energistyrelsen om, hvad der mere præcist skal fremgå af VVM-undersøgelsen.
- Jeg frygter, at de reelle problemer - nemlig risikoen for at vores drikkevand vil blive forurenet af alle de kemikalier som kan bruges i processen eller som ligger i jorden og at problemerne med håndteringen af jord forurenet med tungmetaller - slet ikke vil blive berørt i Totals redegørelse, siger Aage Olsen.
Frygter forurening
De lokale frygter, at deres drikkevand vil blive forurenet. Der er risiko for at skifergassen kan trænge ud i grundvandet eller at kemikalier, som bliver til at udvinde gassen vil forurene grundvandet.
Erfaringerne fra USA, der har boret efter skifergas i ti år, viser at der er sket forurening af grundvandet flere steder. Nu har flere områder i USA forbudt skifergas-boringer.
21 medlemmer af byrådet (Socialdemokratiet, SF, de Konservative, Dansk Folkeparti og en løsgænger) stemte for at Total skulle lave en VVM-undersøgelse. Kun Venstre og en løsgænger stemte imod.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Total.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278