Hensynet til handel står over hensynet til mennesker og miljø, når EU og Danmark godkender nye, hormonforstyrrende sprøjtegifte.
Det viser en ny undersøgelse fra NOAH, Friends of the Earth Denmark.
Resultaterne er især skræmmende i lyset af, at Danmark netop har godkendt EU's handelsaftale med Canada, som vil ensrettet lovgivningen.
Sarah S. Albertsen, NOAH
– Vores analyse viser, at handel allerede bliver brugt som argument for at sænke standarder, der beskytter mennesker og miljø. Det er højest bekymrende, når EU nu ønsker at formalisere et reguleringssamarbejde på tværs af Atlanten gennem en handelsaftale. Sprogbruget i CETA peger allerede i den forkerte retning, og med denne analyse kan vi se, at vores bekymringer er berettigede. Reguleringssamarbejdet vil lede mod laveste fællesnævner, siger handelspolitisk medarbejder i NOAH, Nanna L. Clifforth.
Miljø er teknisk handelshindring
Ifølge NOAH bliver sprøjtegifte med hormonforstyrrende stoffer godkendt i EU og Danmark for ikke at forstyrre handlen.
– Resultaterne er især skræmmende i lyset af, at Danmark netop har godkendt EU's handelsaftale med Canada, CETA-aftalen, som vil ensrettet lovgivningen, siger Sarah S. Albertsen, som står bag NOAH-analysen.
Et af hovedformålene med CETA er at oprette et reguleringssamarbejde, som skal fjerne såkaldt "tekniske handelshindringer" og skabe ens regler mellem de to regioner.
De hidtidige erfaringer viser dog, at miljø og sundhed bliver taberne, når handelen skal kunne flyde frit mellem grænserne.
Folketinget har de seneste tre år godkendt eller hævet grænseværdierne for ikke mindre end 31 sprøjtegifte – heraf er 15 af sprøjtegiftene muligvis eller med sikkerhed hormonforstyrrende. NOAH's gennemgang af de officielle høringer og dokumenter fra Europaudvalget og EU’s fødevareagentur viser, at handel bliver brugt som argument for at tillade pesticiderne.
– Vi har i flere tilfælde fundet, at argumenterne for at hæve grænseværdierne er direkte begrundet med, at det skal åbne op for import. Grænseværdierne i Nordamerika bliver også konkret brugt som argument for at hæve grænseværdierne for at undgå handelsbarrierer, uddyber Sarah S. Albertsen.
NOAH er blandt de 455 canadiske og europæiske faglige, mijø- og ulandsbevægelser, som advarer om at vedtage CETA-aftalen. "CETA's investor-rettigheder presser politikere væk fra at varetage offentlighedens interesser i at vedtage eksempelvis klimalovgivning", hedder det blandt andet i erklæringen fra de hundredevis af ngo'er.
CETA-aftalen indeholder godt nogle hensigtserklæringer om miljøbeskyttelse, men de er uforpligtende. De eneste, der i CETA-aftalen har fået en domstol til at håndhæve sine rettigheder, er udenlandske investorer.
Minister indrømmer uklarhed
Udenrigsminister Anders Samuelsen kan ikke svare på hvordan hensynet til miljøet vil blive vægtet i CETA-aftalen i forhold til hensynet til investorernes rettigheder.
"Hvorledes en konkret sag mellem CETA’s parter om fortolkningen af CETA vil blive vægtet, må ventes at afhænge af en vurdering af den konkrete sags specifikke omstændigheder", lyder svaret fra udenrigsministeren.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278