I dag stemmer Folketinget om et beslutningsforslag fra udenrigsminister Martin Lidergaard, der giver grønt lys for, at Danmark sender et militært C-130 Hercules-transportfly med lette våben som dansk bidrag til USA's aktion i det nordlige Irak.
Trist med et Folketing blottet for moral og nytænkning hvor ikke ét eneste medlem tør gå imod tidens selektive vås om humanistiske krige.
Jan Øberg, fredsforsker
Det er et enigt Folketing, som siger ja til aktionen. Enhedslistens hovedbestyrelse godkendte søndag, at partiets folketingsgruppe kan stemme for, at Danmark kan transportere våben til kurdere i Irak med et transportfly. De resterende partier tilkendegav allerede deres accept ved et møde i torsdags i Udenrigspolitisk Nævn.
Udover våben skal flyet også transportere tropper, ammunition, materiel og forsyninger til "de irakiske og kurdiske styrker, samt øvrige samarbejdspartnere". Flyet kan også transportere nødhjælp, - men "FN har hidtil afvist at benytte militærfly hertil i den givne situation", står der i beslutningsforslaget.
Mangel på analyse
Fredsforsker Jan Øberg beklager, at ingen i Folketinget taler imod det danske krigsbidrag.
"Ingen i Folketinget - selv ikke Enhedslisten - har lært et suk af Libyen og de andre mislykkede krige Danmark siden 1999 har været med i. Sverige og Norge bidrager kun humanitært. EU er alt andet end enig. Det er et åbent mandat der sandsynligvis snart vil bredes ud. Ved at støtte kurderne, der ønsker en selvstændig stat, bidrager man hermed til at dele Irak", skriver Jan Øberg blandt andet på sin hjemmeside og fortsætter:
"Trist med et Folketing blottet for moral og nytænkning hvor ikke ét eneste medlem tør gå imod tidens selektive vås om humanistiske krige".
"Beslutningen bygger ikke på nogen analyse af hvorfor Islamisk Stat er dukket op (USA's og Danmarks besættelse - og inkompetente administration - af Irak) men derimod på den meget tvivlsomme tanke at man med militære midler og drab på terrorister kommer terrorismen til livs".
>> Læs hele Jan Øbergs indlæg på hans hjemmeside her
Sammen med flyet bliver 55 livvagter og logistisk mandskab sendt til Nordirak.
Af beslutningsforslaget fremgår det blandt andet, at "Det danske militære bidrag vil indgå i en indsats, hvor det ikke kan udelukkes, at der bliver tale om anvendelse af militære magtmidler. Det danske bidrag vil have mandat til magtanvendelse i selvforsvar".
>> Læs hele beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside her
Ø: Vi er ikke i krig
Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen er glad for, at partiet bakker op om den militære aktion, som han mener er helt anderledes denne gang.
Fredsforsker Jan Øberg mener, at Danmark nu igen er i krig, fordi man støtter den ene part med våben. Mener du ikke det?
- Jeg mener ikke, at Danmark er i krig. Vi sender jo hverken kampfly eller landtropper. Men der er ingen tvivl om, at Enhedslisten har valgt stilling i den her konflikt, og at vi ønsker Islamisk Stat hen hvor peberet gror, siger Nikolaj Villumsen til Arbejderen.
Kan man bekæmpe terrorisme med militære midler og drab på terrorister?
- Der er ingen tvivl om, at løsningen i Irak ikke er militær men civil. Men her er tale om en akut, desperat forsvarskamp mod Islamisk Stat, der begår etnisk udrensning og massakrer, hvor de kommer frem.
Men der er jo ikke mandat i FN's Sikkerhedsråd til at gribe militært ind i konflikten?
- Folkeretten giver mulighed for at gribe ind i to situationer: Hvis der forelægger et FN-mandat, eller hvis et land beder om hjælp til at forsvare sin civilbefolkning. Her er der tale om en folkevalgt regering, der beder om hjælp til at forsvare sin civilbefolkning, så vi mener, at folkeretten er på plads, siger Nikolaj Villumsen.
Ikke brug for flere USA-koalitioner
Heller ikke fredstænketanken RIKO er begejstrede ved udsigten til, at Folketinget igen er klar til at kaste Danmark i krig i Irak.
"... der er ikke brug for flere USA-anførte 'koalitioner af villige' uden om FNs Sikkerhedsråd til en ny generel militær intervention i Irak. Sporene fra snart 13 års vestlig såkaldt krig mod terror burde skræmme voldsomt - ikke mindst i irakisk sammenhæng", skriver RIKO på sin hjemmeside.
Fredstænketanken mener ikke, at militære løsninger er vejen frem:
"Det kan ikke understreges tydeligt nok, at terror og terrorisme - herunder den, der nu og måske i den kommende tid vil udgå fra IS i Nordirak og/eller i det østlige Syrien - ikke kan nedkæmpes eller bekæmpes hverken på kort eller længere sigt med militære midler udefra".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278