07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Henning vil være tillidsmand i byrådet

Henning vil være tillidsmand i byrådet

Der er for få arbejdere i dansk politik. Det vil Henning Overgaard fra Esbjerg gøre noget for at rette op på. Han stiller op til kommunalvalget for Enhedslisten.

FOTO: Søren Zeuth
1 af 1

De sidste seks år har Henning Overgaard været formand for fagforeningen 3F Transport i Esbjerg. Efter kommunalvalget kan han sikkert også skrive byrådsmedlem på sit visitkort.

Han stiller op som Enhedslistens spidskandidat i Esbjerg.

- Med Enhedslistens fremgang på landsplan tyder alt på, at vi kommer ind i byrådet. Vores mål er at få to pladser, siger Henning Overgaard.

Det er folk med min baggrund, som har størst behov for, at vi har et stærkt velfærdssamfund.

Henning Overgaard

Hans drøm er ikke at få en traditionel politikerkarriere. 

- Jeg er først og fremmest tillidsmand. Jeg ser mig selv som tillidsmanden, der også kæmper politisk for medlemmerne. Der er brug for politikere med den baggrund, som jeg har, politikere som ser verden med andre øjne, erklærer Henning Overgaard. 

11 år som frysehusarbejder

Før han fik tillidspost i fagforeningen arbejdede han i 11 år som specialarbejder på Esbjerg Frysehus - her var han i øvrigt også valgt som tillidsmand af kollegaerne.

Det er udviklingen, siden Anders Fogh kom til magten for 12 år siden, der har fået fagforeningsformanden til at tage skridtet og gå ind i politik.

- Siden dengang er angrebene på lønmodtagerne virkelig taget til. Den nye regering har godt nok gjort noget i forhold til social dumping, men de får ikke de store roser af mig. De er hoppet med på stigmatiseringen af de arbejdsløse. Den dagsorden med at det ikke er lønningerne, som er for lave, men det offentlige ydelser, der er for høje, siger han. 

- Det er de sidste 12 års udvikling, der for mig personligt har været den største drivkraft i forhold til at stille op.

Henning Overgaard er godt klar over, at han får nok at se til, hvis han både skal klare opgaven som familiefar til to mindre børn, formandsposten i fagforeningen og en plads i byrådet. Men han har sikret sig opbakning fra sit bagland.

- Jeg har rådført mig med bestyrelsen i fagforeningen og vores tillidsfolk, inden jeg sagde ja til at stille op. Der er fuld opbakning. Selvfølgelig kan det komme til at gå ud over min indsats i fagforeningen, men der er jo også andre til at tage over. Vi har en stærk fagforening, konstaterer han.

Henning Overgaard kan også se mange tilfælde, hvor fagforeningsarbejdet og politikerjobbet vil kunne gå fint hånd i hånd og suppplere hinanden.

For eksempel har dagrenovationen i Esbjerg netop været sendt i genudbud. Her brugte Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti deres flertal til at afvise, at Lov om Virksomhedsoverdragelse blev et krav i udbudsmaterialet.

Det betyder, ligesom ved det første udbud i 2008, at de ansatte ved overgangen til en ny entreprenør er at betragte som nyansatte. På den konto mister de anciennitetstillæg og en række andre rettigheder som ret til fuld løn under sygdom i de første ni måneder af ansættelsen.

Mærkesager

- Sad jeg i byrådet ville jeg rejse sådan en sag, som jeg i forvejen er inde i gennem mit fagforeningsarbejde. Jeg ville få mulighed for at tage fagforeningens dagsorden med ind i byrådssalen. Det ville hænge fint sammen, siger Henning Overgaard. 

Han erkender samtidig, at der vil være en masse nye ting, han vil skulle sætte sig ind i som medlem af byrådet. 

- Også ting jeg slet ikke har erfaring med, det bliver da lidt af en udfordring.

Henning Overgaards mærkesager i valgkampen er et stop for nedskæringerne og en udbygning af velfærden ikke mindst i forhold til folkeskoler og daginstitutioner, samt en langt mere markant indsats i forhold til den sociale dumping, som undergraver lønmodtagernes rettigheder. 

- Vores velfærd er under afvikling. Vi skal kæmpe imod den udvikling. Her har en politiker som mig en stor rolle at spille. Det er jo folk med min baggrund, som har størst behov for, at vi har et stærkt velfærdssamfund, konstaterer 3F-formanden. 

Men er der råd til at forbedre velfærden.

- I Esbjerg Kommune er kassebeholdningen steget med 11 procent siden 2009. Den er nu oppe på 9566 kroner per indbygger, selvom tommelfingerreglen siger cirka 2300 per indbygger. Så pengene er der, men anlægsloft og snævre økonomiske rammer forhindre kommunerne i at bruge dem, siger Henning Overgaard.

Han mener, at Esbjerg skal være med til at rejse et oprør mod regeringens økonomiske diktater. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. okt. 2013 - 09:46   12. okt. 2013 - 10:00

Portræt

ur@arbejderen.dk
Rød bog: Henning Overgaard
  • 41 år gammel, har boet i Esbjerg hele sit liv.
  • Spidskandidat for Enhedslisten til kommunalvalget i Esbjerg.
  • Har været formand for 3F Transport i Esbjerg siden 2007. Var inden da a-kasseleder i fagforeningen i seks år. Før det 11 års arbejde på Esbjerg Frysehus, hvor han var tillidsmand.
  • Gift og har fire børn, hvoraf de to yngste på seks og ni år er hjemmeboende.