Deltagerne i Arbejderens politiske debatpanel er overraskende enige om, hvad der bliver den vigtigste politiske kamp i 2013: At sikre flere job og en løsning for de arbejdsløse, som står til at falde ud af dagpengesystemet.
Der skal en helt anderledes folkelig mobilisering til.
Henning Hyllested
Panelets debattører fra S, SF, Enhedslisten og Kommunistisk Parti har set i krystalkuglen for det nye år og peger enstemmingt på jobskabelse og en løsning for de udfaldstruede arbejdsløse som en hovedopgave i det nye år.
- Med finansloven har vi sikret forsørgelse til de arbejdsløse, som falder ud af af dagpengesystemet i første halvdel af 2013. Men vi skal jo sørge for, at de så rent faktisk kommer i arbejde. Der er brug for en intensiv indsats rettet mod de udfaldstruede. Der skal skabes arbejdspladser, siger Jens Joel, medlem af Folketinget for Socialdemokraterne.
Samme toner lyder fra Henning Hyllested, Nikolai Villumsen og Per Clausen fra Enhedslisten, Trine Pertou Mach fra SF samt Jørgen Petersen fra Kommunistisk Parti.
Men der er forskellige bud på, hvad det er for en indsats, der er brug for.
- Vi skal skabe nye arbejdspladser ved at investere i bedre velfærd og grøn omstilling, mener Per Clausen fra Enhedslisten.
Han peger også på behovet for at forbedre forholdene for de arbejdsløse. Det samme lægger Henning Hyllested vægt på.
- Vi skal igennem med permanente ændringer af dagpengesystemet. Dagpengeperioden skal forlænges igen og genoptjeningsretten skal tilbage på 26 uger. Men skal vi flytte regeringen en millimeter på dette område, skal alle kræfter sættes ind. Der skal en helt anderledes folkelig mobilisering til, end den vi så i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Fagbevægelsen må på banen. Fagbevægelsens venstrefløj og græsrødder har et stort ansvar for, at dette sker, siger Henning Hyllested.
Der kan kun skabes et politisk alternativ til nyliberalismen, hvis modstanden mod EU bliver styrket.
Jørgen Petersen
Jørgen Petersen og Nikolai Villumsen fremhæver nødvendigheden af at tage kampen op mod EU, hvis der skal sikres en anden politik.
- Igennem EU koordinerer storkapitalen sine bestræbelser på at sende regningen for krisen til den almindelige befolkning. Der findes ikke en eneste af arbejderklassens historiske sejre, som ikke er truet i øjeblikket. Det er ikke mindst fagbevægelsen nødt til at tage bestik af for at forsvare medlemmernes interesser. Der kan kun skabes et politisk alternativ til nyliberalismen, hvis modstanden mod EU bliver styrket, mener Jørgen Petersen, formand for Kommunistisk Parti.
- I det nye år bliver det afgørende at få gjort op med EU's nedskæringspolitik. Regeringens økonomiske strategi har spillet fallit. I stedet for at sætte gang i økonomien, som de blev valgt på, har Thorning prioriteret at forsøge at gøre Danmark til det 18. euroland, konstaterer Nikolai Villumsen.
Af andre vigtige politiske kampe i 2013 nævner både Trine Pertou Mach fra SF og Jens Joel fra Socialdemokraterne nødvendigheden af at sikre et kvalitativt løft af folkeskolen, så den bliver i stand til også at løfte de bogligt svage.
- Folkeskolen skal sikres som en samlende institution i samfundet, siger Trine Pertou Mach.
Jørgen Petersen og Jens Joel er enige om at pege på kampen mod social dumping som et andet vigtigt politiske kampfelt.
Førstnævnte tilføjer kampen for at bevare reallønnen i lyset af, at 2013 byder på offentlige overenskomstforhandlinger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278