24 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Historien er et våben i kampen mod fascisme

Støtter kræver genopbygning

Historien er et våben i kampen mod fascisme

Erfaringerne fra besættelsen er vigtige for nutidens kamp mod fascisme og nazisme, mener både Frihedsmuseets støtter og 4. maj initiativet, der arrangerer fakkeltog i aften.

Genopbygningen af Frihedsmuseet skal bruges til at modernisere museet, så det appellerer endnu mere til unge mennesker, så nazismen kan blive stoppet, mener formanden for museets støtteforening, Niels Gyrsting.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Frihedsmuseet skal genoprettes hurtigst muligt. Og det skal moderniseres, så det appellerer endnu mere til børn og unge, så kommende generationer kan sætte en stopper for nazismen.

Sådan lyder budskabet fra formanden for støtteforeningen Frihedsmuseets Venner ovenpå den påsatte brand natten til søndag.

Det er vigtigt, at vi husker på, at den frihed vi har i dag ikke er gratis.
Niels Gyrsting, Frihedsmuseets Venner

Branden blev påsat få dage før tusindvis af danskere i dag mindes befrielsen fra Nazi-tysklands besættelse 4. maj 1945.

- Der findes stadig nazister i Danmark. Det er vigtigt, at vi forsvarer os mod dem, så de ikke får grobund i vores samfund. Nazisterne demonstrerer også i dag i Greve og Aarhus. Den slags kræfter skal vi have stoppet. Vi skal svare igen med et levende museum, som maner til eftertanke udbreder kendskabet om, hvor galt det kan gå til nuværende og kommende generationer, mener formand Niels Gyrsting.

Frihedsmuseet blev oprettet af tidligere modstandsfolk. Mange enkeltpersoner har bidraget med både genstande og midler til museet. Museet stod færdigt i 1957, og blev herefter overdraget til staten.

- Derfor har staten selvfølgelig en forpligtelse til at værne om museet og genopbygge det for offentlige midler. Det er en samfundsopgave. Det er helt nødvendigt, at få museet op at stå igen. Og så skal vi udnytte lejligheden til at få det moderniseret med eksempelvis interaktive computerfaciliteter, så det henvender sig endnu mere til børn og unge, lyder Nils Gyrstings drøm.

Lige nu er konservatorer igang med at forsøge at redde de mange våde og beskidte dokumententer og genstande, som blev reddet ud efter branden.                                                      

Brand og bombe aktualiserer fakkeloptog i aften

Museets støtter er langt fra de eneste, der bruger erfaringerne fra besættelsen til at minde om nødvendigheden af den stadige kamp mod fascimen.

I aften sætter tusindvis af københavnere lys i vinduerne og på Vesterbro går mange med 4. Maj-Initiatiativet i det traditionsrige fakkeltog gennem Istedgade.

 

Den påsatte brand og de seneste afsløringer af, at højreradikale stod bag den Søllerødgadebombe, der i 1992 dræbte den 29-årige familiefar og antifascist Henrik Christensen aktualiserer nødvendigheden af at gå på gaden mod nazisme, mener en af arrangørerne bag initiativet.

 

- De seneste begivenheder i Tyskland hvor en nationalsocialistisk undergrundsgruppe har dræbt flere indvandrere, de nye oplysninger om at det var højreekstreme, der stod bag bomben i Søllerødgade og nu også  den påsatte brand på Frihedsmuseet viser, at det er vigtigt ikke at sænke paraderne overfor nazisterne. 4. maj er en god anledning til at huske besættelsen og hvad nazisterne stod og fortsat står for, siger Adrian Frank fra 4. Maj-Initiativet.

 

Demonstrationen starter fra Halmtorvet i København klokken 19.30 i aften. Blandt talerne er Lars Emborg Jensen fra Frihedsmuseets Venner og Petter Sommerfelt, der er aktiv i den antiracistiske organisation Demos.

 

- Selvom vi i aften fejrer fascismens nederlag, er den langtfra død. På mandag starter retssagen op mod den tyske, fascistiske undergrundsbevægelse NSU, der står bag drab på en række indvandrere. Også danske nazister har haft kontakt til NSU. I Norden har vi haft Breivik-sagen, der var affødt af fascistisk ideologi. Samtidig er det netop kommet frem, at nazister stod bag Søllerødgadebomben, siger Petter Sommerfelt.

 

Også branden på Frihedsmuseet kan vise sig at være endnu et eksempel på nazistisk hærgen i nyere tid, vurderer han:

 

- Jeg har svært at tro, at det bare er drengestreger. Jeg tror, branden har et politisk sigte, og det er nærliggende at tro, at det er højreekstreme, der står bag.

Frihed er ikke gratis

Frihedsmuseet er et af Danmarks mest besøgte museer. Hvert år besøger flere tusinde skoleelever museet. Det er Niels Gyrsting glad for:

- Det er vigtigt, at vi husker på, at den frihed vi har i dag ikke er gratis. Det er vigtigt at mindes og udbrede kendskabet til de mange frihedskæmpere, der blev dræbt og satte livet på spil for at fjerne nazismen, så vi kan have et demokratisk samfund i dag, mener Niels Gyrsting.

Siden branden har mere end 30 meldt sig ind i støtteforeningen Frihedsmuseets Venner, så foreningen nu er oppe på cirka 830 medlemmer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. maj. 2013 - 10:45   04. maj. 2015 - 01:04

fascisme

ml@arbejderen.dk
KONTEKST: Brand på Frihedsmuseet
  • Natten til søndag brød Frihedsmuseet ud i brand. Ifølge politiet er branden på Frihedsmuseet påsat.
  • Museet er et af Danmarks mest besøgte museer. Tusindvis af skoleelever kommer hvert år på besøg for at opleve konsekvenserne af den nazistiske besættelse - og den folkelige kamp imod besættelsen.
  • Frihedsmuseet viser besættelsestidens Danmark fra besættelsen den 9. april 1940 til befrielsen den 4. maj 1945 med særligt fokus på modstandskampen. Historien om modstandsfolkenes kamp bliver blandt andet fortalt gennem genstande som den originale illegale trykkemaskine og illegale blade.
  • Omkring 6000 danskere blev under besættelsen sendt til tyske fængsler og kz-lejre udenfor Danmark. I lejrene og fængslerne var vold og massedrab en del af hverdagen. Cirka 600 danskere døde af fangenskabet.
4. maj: Fakkeltog i aften

I aften fejres 68-året for befrielsen fra Nazitysklandsbesættelse tradtionen tro med et fakkeltog gennem Istedgade på Vesterbro.

Fakkeltoget starter klokken 19:30 på Halmtorvet og går til Enghaveparken.

Taler ved blandt andet

  • Petter Sommerfeldt, Demos
  • Ole Søborg, Fagforeninger mod racisme
  • Lars Emborg Jensen, Frihedsmuseets Venner

Konferencier Ane Søegaard

>> LÆS MERE OG TILMELD DIG PÅ FACEBOOK

Inden fakkeltoget inviterer Kommunistisk Partis unge til "foredrag om den historiske antifascistiske kamp i Danmark" med Anton Nielsen fra Horserød-Stutthof foreningen og repræsentanter fra antirascistisk ungdom.

Det er klokken 17 til 19 i Vesterbro Kulturhus.

>> LÆS MERE OG TILMELD DIG PÅ FACEBOOK