26 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hjælp os med at presse Thorning

Enhedslistens appel til fagbevægelsen:

Hjælp os med at presse Thorning

Hvis det ikke skal ende med en asocial finanslovsaftale med Venstre, skal fagbevægelsen øge presset, lyder opfordringen fra Per Clausen efter de indledende forhandlinger med regeringen.

Enhedslisten gruppeformand Per Clausen appellerer om hjælp fra fagbevægelsen efter partiets første forhandlingsmøde med regeringen om finansloven for næste år.
FOTO: Mads Nissen
1 af 1

Skal vi have en finanslov, som sikrer en løsning for de mange arbejdsløse, der er ved at falde ud af dagpengesystemet, kræver det, at fagbevægelsen lægger et massivt pres på Socialdemokraterne og SF.

Det erklærer Enhedslisten gruppeformand Per Clausen efter partiets første forhandlingsmøde med regeringen om finansloven for næste år.

- Det er ikke noget, Enhedslisten kan klare alene bag lukkede døre i et forhandlingslokale, siger Per Clausen.

Enhedslisten kan ikke klare det klare alene bag lukkede døre i et forhandlingslokale.

Per Clausen, Enhedslisten

Enhedslisten mødtes med regeringen tirsdag aften. Samme dag havde Børsen en forsidehistorie om, at regeringen er parat til at lave lynforlig om finansloven sammen med Venstre. 

Venstre vil ikke gøre noget for at redde de arbejdsløse, men kræver at få fremrykket reformen af kontanthjælp, så den kommer til at indgå som en del af finansloven. De penge, der skal spares på kontanthjælp, vil Venstre bruge på skattelettelser til erhvervslivet. Regeringen har ellers sagt, at pengene skal bruges på velfærd. 

Centrale kilder i de tre regeringspartier siger til Børsen, at man er positivt indstillet overfor Venstres krav

Modsat lægger regeringen ikke op til at ville imødekomme Enhedslistens vigtigste krav, om at der skal findes en løsning for de mennesker, som vil falde ud af dagpengesystemet til næste år, fordi dagpengeperioden er blevet halveret. 

Der er et pres

Fagbevægelsen er på linje med Enhedslisten, når det gælder betydningen af at finde en løsning i dagpengesagen. Forbundene mener, at de allerede nu lægger et stort pres på regeringen for at sikre en løsning, og har ikke umiddelbart planer om større udadvendte initiativer.

Jeg ved godt, at Per Clausen mener, at vi burde stå 5000 på Christiansborg Slotsplads og demonstrere. Men det burde ikke være nødvendigt. Regeringen ved godt, hvad vi mener.

Bodil Otto, HK Kommunal

- Jeg ved godt, at Per Clausen mener, at vi burde stå 5000 på Christiansborg Slotsplads og demonstrere. Men det burde ikke være nødvendigt. Regeringen ved godt, hvad vi mener, siger Bodil Otto, formand for HK Kommunal til Arbejderen.

HK Kommunal er gået sammen med ni andre fagforbund i en kampagne for at finde en løsning i dagpengesagen. Forbundene lavede en happening på Christiansborg Slotsplads ved Folketingets åbning, hvor politikerne blev inviteret til spare-nytårsfest med de arbejdsløse. De har også sendt et åbent brev til regeringen og indrykket en række annoncer i flere dagblade. 

- Vi lægger pres på regeringen hele tiden og siger, at dagpengesagen skal løses. Vi har vurderet, at vi ikke kunne trække medlemmerne til en demonstration. Men det kan blive så alvorligt, at vi gør det. Det kan sagtens være, at medlemmerne bliver tossede nok til det. Hvis, vi skal demonstrere, skal det være, fordi der er pres fra medlemmerne. Jeg tror ikke på topstyrede demonstrationer, forklarer Bodil Otto.

Måske øges presset

FOA er et af de andre forbund, som er med i samarbejdet mellem de 10 fagforbund. Formand Dennis Kristensen mener, at det er helt uholdbart, hvis der kommer en finanslov, som ikke løser dagpengeproblemet. 

- Jeg har en klar forventning om, at det er det, regeringen går efter. Gør de ikke det, skyder de sig selv i foden, siger Dennis Kristensen. 

Han mener, at presset på regeringen er vokset støt gennem de seneste måneder. 

- Men det kan da godt være, at det skal øges yderligere. Det kommer vi 10 forbund til at diskutere i den kommende tid, tilføjer FOA-formanden.

3F er ikke med i samarbejdet mellem de 10 forbund. Men 3F-formand Poul Erik Skov Christensen har erklæret, at det vil komme til at martre regeringen, hvis den ikke gør mere for de arbejdsløse.

Helt samme holdning har Lizette Riisgaard, næstformand i LO.

- Der skal findes en løsning for de her mennesker, der er i fare for at miste deres forsørgelsesgrundlag. Regeringen kan ikke holde til, at det ikke sker. Når man kan redde bankerne med bankpakker, må man også kunne redde arbejdsløse, som ikke har ansvar for krisen, med en menneskepakke, siger Lizette Riisgaard.

Jobbene er der ikke

Hverken LO eller hovedorganisationen FTF lægger op til udadvendte aktiviteter for at øge presset på regeringen i den aktuelle situation. Det lader de medlemsorganisationerne om. FTF erklærer sig partipolitisk neutral, men ser helst en aftale med Enhedslisten, fordi det vil kunne skabe løsninger på de arbejdsløses problemer. 

- Vi har dialog med regeringen hele tiden, siger FTF's formand Bente Sorgenfrey. 

Hun understreger, at regeringens akutpakke er et godt værktøj, men langt fra nok til at løse problemet for de arbejdsløse. 

Det har Dansk Metal vist helt konkret. Forbundet har bedt 2000 tillidsfolk om at støvsuge deres arbejdspladser for mulige job til de 1600 arbejdsløse medlemmer, der står til at falde ud af dagpengesystemet første halvdel af 2013. Tilbagemeldingerne har givet 10 job.

Jobbene er der altså ikke, konkluderer Dansk Metal. Forbundet har lavet en helt konkret jobplan, som de har sendt til regeringen. Her peger de på, at der kan skabes 15.000 nye arbejdspladser ret hurtigt blandt andet ved at give tilskud til energirenoveringer.

Pengene vil Metal blandt andet finde ved at få udskudt fristen, for hvornår Danmark skal efterleve EU's henstilling om at spare på de offentlige finanser, fra 2013 til 2015.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. okt. 2012 - 08:32   12. okt. 2012 - 08:45

Finanslov 2013

ur@arbejderen.dk
Finanslovens forløb
  • Regeringen fremlagde sit forslag til finanslov den 27. august. Finansminister Bjarne Corydon kaldte det for en sparefinanslov, der skal leve op til EU's skrappe sparekrav.
  • Finanslovsforslaget blev førstebehandlet i Folketinget den 6. september.
  • I denne uge er finanslovsforhandlingerne gået i gang. Tirsdag og onsdag holdt regeringen sonderende møder med Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.
  • Forhandlingerne om den store hovedaftale går først rigtigt i gang efter efterårsferien. Inden den er på plads, forventes en række mindre delforlig.
  • Finansloven forventes endeligt vedtaget den 18-19/12.