11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hjemløse overses i den offentlige debat

Menneskerets-rapport kritiserer

Hjemløse overses i den offentlige debat

Antallet af hjemløse stiger år for år. Institut for Menneskerettigheder frygter, at endnu flere vil ende på gaden, hvis ikke der bliver gjort noget ved problemerne.

Endnu flere risikerer at ende på gaden, hvis ikke der bliver gjort noget ved de problemer der gør folk hjemløse, advarer Institut for Menneskerettigheder.
FOTO: Mette Kramer Kristensen / Hus Forbi
1 af 1

Et stigende antal mennesker er hjemløse. Og deres menneskerettigheder - eksempelvis retten til en bolig - fylder ikke ret meget i den offentlige debat og drukner ofte i de danske medier.

Det mener Institut for Menneskerettigheder (IMR), som netop har udsendt sin årsrapport.

>> Læs Institut for Menneskerettigheders årsrapport

– Det er et stort menneskeretligt og samfundsmæssigt problem, som der burde være mere opmærksomhed omkring, siger instituttets vicedirektør, Louise Holck.

Vi frygter, at mange flere vil ende på gaden, hvis ikke der sættes ind over for problemer.
Louise Holck, Institut for Menneskerettigheder

På bare seks år er antallet af hjemløse i Danmark steget med 23 procent. Sidste år var 6138 personer hjemløse i Danmark. Der er kommet mere end 1000 hjemløse til siden 2009, hvor der var 4998 hjemløse herhjemme. Den største stigning er sket blandt de unge hjemløse, der er fordoblet til cirka 2000 siden 2013.

– Nogle af landets mest udsatte grupper står uden basale rettigheder såsom retten til en ordentlig levestandard og passende bolig, og heller ikke i 2015 skete der mærkbare forbedringer af de hjemløses forhold. Vi frygter, at mange flere vil ende på gaden, hvis ikke der sættes ind over for problemer, uddyber Louise Holck.

Blandt problemerne er, at privat udlejning udgør 17 procent af det danske boligmarked. De private udlejere har ikke nogen boligsociale forpligtelser, og i de senere år er huslejerne steget.

Hertil kommer, at et politisk flertal har indført integrationsydelse og særlig lav kontanthjælp for unge under 30 år. Det har ført til flere fattige og samtidig er antallet af billige boliger faldet.

Institut for Menneskerettigheder kommer med en række konkrete anbefalinger til regeringen. Blandt andet opfordrer menneskeretsinstituttet til, at Boligministeriet "fastsætter en konkret målsætning for og løbende følger udviklingen i udbuddet af billige almene boliger, som hjemløse, særligt unge hjemløse, har mulighed for at betale."

Ligeledes skal det afklares, "hvilke krav kommunerne kan stille til hjemløse, så hjemløse ikke uretmæssigt fratages deres grundlovssikrede ret til forsørgelse". Det skal også være tilladt at tigge, hvis det ikke forstyrrer den offentlige ro og orden, mener IMR.

Institut for Menneskerettigheders statusrapport evaluerer hvert år 22 menneskeretlige områder i Danmark. Det er fjerde gang, at instituttet udgiver en statusrapport.

Instituttet tager også emner som overvågning, flygtninges forhold og rettigheder, myndigheders magtanvendelse, handicappedes retigheder og en række andre områder op i sin årsrapport.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jul. 2016 - 10:12   12. jul. 2016 - 22:03

Hjemløshed

ml@arbejderen.dk