Siden 2009 er der på landsplan forsvundet 5,4 millioner hjemmehjælpstimer. Det svarer til et fald på hele 20 procent. I samme periode er antallet af ældre over 65 år vokset med 20 procent.
De ældre, der ikke har råd, må finde sig i et snavset hjem.
Karen Stæhr, FOA
Der er fagforbundet FOA, der har lavet beregningerne på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.
Ældre borgere må leve i snavs og finde sig i, at plejen er skåret ned til et minimum. Det er blevet langt sværere at få bevilget hjemmehjælp, og den enkelte ældre får hjælp i kortere tid, konstaterer FOA.
– Det er en trist udvikling, og vi hører fra både ældre og ansatte, at vi for længst har nået smertegrænsen. Det er blevet langt sværere at få hjemmehjælp, og social- og sundhedspersonalet i hjemmeplejen når kun lige ind ad døren, inden de suser videre på ruten med dårlig samvittighed, siger FOA's formand for social- og sundhedssektoren Karen Stæhr.
I 77 kommuner er hjemmehjælpstimerne blevet færre, mens der i 12 kommuner er kommet flere. Antallet af personer over 65 år er dog øget mere procentvis end antallet af hjemmehjælpstimer i samtlige kommuner.
I Billund, Langeland og Vejen kommuner er der sket mere end en halvering af antallet af hjemmehjælpstimer, selvom antallet af ældre over 65 år er øget med næsten en femtedel i de nævnte kommuner siden 2009.
– Det er uværdigt, når ældre må leve i snavs eller først bliver hjulpet op ad sengen langt op på formiddagen. Men det er konsekvenser af den udvikling, vi oplever,” siger Karen Stæhr, der samtidig mener, at udviklingen er med til at skabe større ulighed.
– Vi ser, at velhavende ældre køber ekstra hjælp hos private aktører, fordi den visiterede hjælp ikke slår til. Men hvad med de ældre, der ikke har råd? De må tilsyneladende finde sig i et snavset hjem og en hjælp, de ikke føler er tilstrækkelig.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278