Når regeringen i slutningen af august kommer med sit finanslovsforslag for 2016, vil det blandt andet indeholde milliardbesparelser på udlændingeområdet og byggestop i den offentlige sektor. Løfterne om skattelettelser vil derimod blive indfriet.
Vi kommer til at træffe hårde og vanskelige beslutninger om at standse nogle projekter… og vi kan naturligvis ikke sætte gang i nye.
Claus Hjort Frederiksen, finansminister
Det var meldingen fra finansminister Claus Hjort Frederiksen mandag, da han fremlagde resultaterne af regeringens kasseeftersyn af de offentlige finanser samt en ny Økonomisk Redegørelse om Danmarks økonomiske situation.
Ifølge regeringen er der større underskud på de offentlige finanser i år og frem til 2020 end forventet, og der skal spares tre milliarder årligt.
- Tempoet hvorved vi kan indfri vores valgløfter bliver lavere end forventet. Det rokker ikke ved det, vi har lovet om penge til ældre og sundhed, men det er klart, at når du mangler penge i kassen, vil tempoet blive langsommere, sagde finansminister Claus Hjort Frederiksen.
De færre penge vil blandt andet ramme offentlige byggeprojekter:
– Vi kommer til at træffe hårde og vanskelige beslutninger om at standse nogle projekter, også dem der er i gang. Og vi kan naturligvis ikke sætte gang i nye anlægsprojekter, sagde Claus Hjort Frederiksen.
Finanspagt kræver nedskæringer
Det er dog ikke nok til at finansiere skattelettelserne, så derfor gælder det om at finde nye besparelser på finansloven for i alt tre milliarder kroner årligt for at kunne overholde EU's finanspagt, påpegede finansministeren.
– Nu skal vi i gang med finanslovsforhandlingerne, og der er det klart, at det betyder meget, at vi er tre milliarder nede, i forhold til hvad vi troede. Og i det nye år skal vi i gang med egentlige skatteforhandlinger, og der vil det afhænge af, hvordan man kan finde finansiering. Og især om man kan komme med forslag, der har udsigt til 90 mandater bag besparelsen, lød det.
Finansminsteren lovede dog, at det kommende kontanthjælpsloft ikke vil blive lavere, end regeringen hidtil har tænkt sig. Kun regeringen kender dog til, hvad den her har i tankerne.
Usikre regnestykker
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kritisererer direkte regeringen for at fremlægge en alt for pessimistisk prognose for den danske økonomi. Hvis det virkelig står så skidt til, må første skridt være at anullere boligjobordningen, som koster godt en miliard kroner, men kun giver få hundrede ekstra job, i stedet for at øge arbejdsløsheden via et byggestop, foreslår AE-rådet.
Det forslag har regeringen dog ikke tænkt sig at følge.
– Vi har prioriteret boligjob-ordningen og starter med loft over kontanthjælp til efteråret. Og når vi kommer ind i 2016, skal vi lette skatten for de laveste arbejdsindkomster. Og så hen ad vejen lette skatten for erhvervslivet, siger Claus Hjort Frederiksen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278