De studerende raser over Helle Thorning-Schmidts nytårstale.
Sådan lyder budskabet fra De Studerendes Fællesråd (DSF) ovenpå statsministerens nytårstale. DSF organiserer de universitetsstuderende.
- Det nuværende SU-system er altafgørende for, at alle unge - uanset baggrund - kan få en videregående uddannelse, siger formand for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggard til Arbejderen.
I sin nytårstale henvendte statsministeren sig direkte til de studerende.
- Til jer, der er i gang med en videregående uddannelse, vil jeg sige: Vi har indrettet os på den fornuftige måde, at alle, der betaler skat, også betaler til jeres uddannelse. Det gør vi gerne. Men vi forventer også, at I løfter jeres ansvar. I må hurtigere gennem uddannelserne. Vi har brug for jer. I skal være klar til forandring, lød det fra Helle Thorning-Schmidt.
Det forventes, at uddannelsesminister Morten Østergaard til marts fremlægger nye SU-regler, der skal spare to milliarder kroner ved en omlægning af SU-systemet, som skal få de unge hurtigere igennem uddannelsessystemet. Blandt spareideerne er, at studerende kun skal kunne få SU i den periode, en uddannelse er normeret til. Hvis den unge er et ekstra år om at gøre uddannelsen færdig, må han/hun selv finansiere det i form af arbejde eller lån.
- Hvis regeringen ønsker at få unge hurtigere igennem uddannelsessystemet, kan man starte med at sikre ordentlige studievilkår og mere lærertid og lektiehjælp. Der er mange gode grunde til, at studerende bliver forsinket i deres uddannelse, og dem ændrer man ikke ved at skære et år af SU'en, siger Jakob Ruggaard.
Også regeringens støtteparti vender tommelfingeren nedad til at skære i SU'en:
- Konsekvensen bliver at unge, der ikke har en rig mor og far, som kan finansiere deres uddannelse, må gældsætte sig eller tage arbejde ved siden af studierne. Det øger risikoen for at falde ud af uddannelssystemet, siger Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund til Arbejderen.
- Regeringen skal huske på, hvorfor vi har SU. Det har vi for at sikre, at alle kan få en uddannelse, uanset økonomisk baggrund. Vi har ikke en SU for, at regeringen kan piske de unge hurtigere igennem uddannelsessystemet. Og der er jo stort set ingen job til de unge, der er færdige. I stedet for at stille sig op i arbejdsløshedskøen er det bedre, at de fordyber sig i uddannelse, tilføjer hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278