198 millioner kroner kræver forretningsudvalget i Region Hovedstaden, at sygehusene i regionen skal spare til næste år.
Budgetterne stemmer ikke overens med, at der bliver flere ældre, flere syge og kommer nye dyre behandlinger.
Signe Hagel Andersen, DSR
– I juni fik vi en fornuftig økonomiaftale med regeringen, der gør at vi ikke skal igennem ligeså store sparerunder, som jeg først frygtede. Desværre er det bare ikke helt nok til, at vi kan få enderne til at mødes, så vi helt kan undgå besparelser, siger regionsrådformand Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse.
>> LÆS OGSÅ: Sygehuse skal stadig effektivisere
Nedskæringerne vil ramme bredt. Som det eneste område er psykiatrien på forhånd friholdt for at blive ramt af sparekniven.
Reelt bliver sparekravet til sygehusene omkring dobbelt så stort som de 198 millioner kroner, oplyser Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden.
Oveni nedskæringerne fra regionsrådet kommer nemlig omprioriteringer på det enkelte sygehus, hvor der spares på nogle områder for at få penge til nye tiltag eller uforudsete udgifter på andre områder.
For eksempel har Rigshospitalet lagt 55 millioner kroner oven i regionens sparekrav til sygehuset på 67 millioner. En del af det ekstra sparekrav skyldes det nye it-system Sundhedsplatformen, der har givet langt større problemer end forudset af politikerne i regionsrådet.
Samlet set vurderer Dansk Sygeplejeråd, at nedskæringerne bliver på omkring 400 millioner kroner til næste år. Det sker efter en årrække med konstante nedskæringer og effektiviseringer.
Bemanding i bund
– Budgetterne stemmer ikke overens med, at der bliver flere ældre, flere syge og kommer nye dyre behandlinger. De ansatte bliver helt opgivende over, at politikerne bare bliver ved med at skære ned, siger Signe Hagel Andersen, næstformand i Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden.
Hun peger på, at bemandingen efter mange års nedskæringer er helt i bund på mange sygehusafdelinger.
>> LÆS OGSÅ: Sygehuse skal spare 360 millioner kroner
I forbindelse med forberedelserne af konflikten i foråret viste det sig, at på næsten to tredjedel af afdelingerne på Rigshospitalet, Herlev-Gentofte Hospital samt Bispebjerg-Frederiksberg Hospital var antallet af fastansatte sygeplejersker så lavt, at det var umuligt at stille med et nødberedskab til at klare de helt akutte arbejdsopgaver.
>> LÆS OGSÅ: Bemanding på sygehuse er helt i bund
På 182 ud af i alt 299 afdelinger svarer den daglige bemanding af sygeplejersker til det antal, der er brug for til nødberedskabet, eller også er det ligefrem lavere. I dagligdagen hutler afdelingerne sig igennem med brug af overarbejde, vikarer og lignende nødløsninger.
– Vores medlemmer kan ikke forstå, at vi igen skal spare, når vi kan dokumentere, at mange sygehusafdelinger i regionen ikke har fastansatte nok til, at de kan stille et nødberedskab, siger Signe Hagel Andersen.
Frustrationen findes blandt alle grupper af ansatte. I et fælles opråd fra juni underskrevet af repræsentanter fra alle 11 organisationer i Sundhedskartellet hedder det blandt andet:
"Travlheden på hospitalerne er nu så stor, at det går ud over kvaliteten. Der er ikke tid til at løse de mest presserende opgaver."
>> LÆS OGSÅ: Chefer på Rigshospitalet afviser nye sparekrav
Samme signal lød fra 100 klinikchefer, oversygeplejersker og andre afdelingsledere fra Rishospitalet, der højst usædvanligt gik til ud i offentligheden i august sidste år med et nødråb om, at det simpelthen ikke er muligt at spare og effektivisere mere.
Nordjylland skal også spare
Også i Region Nordjylland skal sygehusene spare til næste år. Her er det konkrete sparekrav 44 millioner kroner. Den besked kommer efter, at der de seneste år er gennemført flere sparerunder. Regionsrådet vil ikke udelukke, at der kommer til at ske fyringer.
>> LÆS OGSÅ: Nødråb fra nordjyske sygehuse
Region Syddanmark har meddelt, at sygehusene der slipper for nedskæringer til næste år.
Endnu er der ikke kommet endelige udmeldinger fra regionerne Midtjylland og Sjælland om budgettet for 2019.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278