Demokrati og velfærd er på dagsordenen, når omkring 60.000 mennesker fra i disse dage samles til folkemøde i Allinge på Bornholm.
Spørgsmålet om hvilket samfundssystem vi skal have, er ikke til debat. Men det burde det måske være.
I en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Arbejderen, siger 23 procent af danskerne, at et socialistisk samfund efter deres mening vil være bedre til at sikre velfærd og arbejde end det nuværende kapitalistiske samfund.
53 procent erklærer sig uenige i udsagnet, mens 24 procent svarer "ved ikke".
Selvom det altså er et klart mindretal, der i dag mener, at socialismen vil klare opgaverne med at skabe arbejde og velfærd bedre end kapitalismen gør, er professor Heine Andersen fra Københavns Universitet forbavset over, at hele 23 procent foretrækker socialisme.
Måske er der en modbevægelse på vej mod markedsøkonomien og dens konsekvenser efter finanskrisen.
Heine Andersen
- Det er lidt overraskende, og højere, end jeg ville have troet i betragtning af de ideologiske strømninger, vi har oplevet i de sidste 20-30 år efter Murens fald – denne periode med neoliberalisme, hvor et socialistisk samfund er blevet gjort til noget helt odiøst, siger Heine Andersen, der er samfundsforsker og sociolog.
Han peger også på Socialdemokraterne, der har lagt afstand til socialismen og i stedet lagt vægt på at få Blå Bjarne i tale og åbent erklærer, at den nuværende regering viderefører VK-regeringens økonomiske politik.
- Men måske er der en modbevægelse på vej mod markedsøkonomien og dens konsekvenser efter finanskrisen, siger Heine Andersen.
Han oplever en stigende opmærksomhed i forhold til den voksende ulighed herhjemme og i andre lande og ser det også som et tegn i retning af en modstrøm, at den franske økonom Thomas Pikettys seneste bog er blevet en bestseller i USA. Bogen analyserer tendenser i kapitalismen og peger på den stigende ulighed i samfundene. Den har også vakt debat i både Danmark og andre europæiske lande.
Unge og kvinder mest for socialisme
Wilkes undersøgelse for Arbejderen viser, at opfattelse af at et socialistisk samfund vil være bedre til at sikre velfærd og arbejde er mest rodfæstet blandt de unge.
32,6 procent af de 18-29-årige svarer ja i undersøgelsen mod kun 12,7 procent af deltagerne over 70 år. Andelen af ja-sigere falder støt og roligt, jo ældre de adspurgte bliver.
Det kommer ikke bag på Heine Andersen.
Mange unge er opmærksomme på det, som sker i Sydeuropa.
Heine Andersen
- Det passer meget godt med, at der er en modstrøm, som har mest rodfæste blandt de unge, som i størst udstrækning oplever vanskelighederne ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Mit indtryk er også, at mange unge i langt højere grad end de veletablerede ældre er opmærksomme på det, som sker i Sydeuropa, hvor vi ser senvirkningerne af den kæmpestore arbejdsløshed, siger Heine Andersen.
Der er flere kvinder end mænd, som foretrækker et socialistisk samfund, når det gælder velfærd og arbejde.
25,2 procent af kvinderne svarer ja i undersøgelsen, mod 20,8 procent af mændene.
- Det er ikke overraskende. Det har længe været sådan, at kvinder går mere ind for velfærd og velfærdsstaten. Det kan hænge sammen med, at mange kvinder arbejder i omsorgsfag og derfor har mere blik for den side af sagen, siger Heine Andersen.
29 procent socialister
Sidste år i april lavede analyseinstituttet YouGov en undersøgelse for Ugebrevet A4, som viste, at hele 29 procent af danskerne mellem 18 og 74 år opfatter sig selv som socialister. Det svarede på det tidspunkt til 1.072.920 mennesker. Det er lidt flere end i 2008, hvor 27 procent erklærede sig som socialister.
Deltagerne i undersøgelsen blev ikke præsenteret for en definition på socialisme, så besvarelsen er baseret på deres egen opfattelse af begrebet.
Hvordan kan det være, at 23 procent foretrækker et socialistisk samfund i Wilkes nye undersøgelse, mens seks procent flere erklærer sig som socialister i undersøgelsen fra sidste år?
- Det hænger sammen med formuleringen af spørgsmålet. Det er mere vidtgående, at sige at et socialistisk samfund er bedre til at løse problemerne end et kapitalistisk samfund, end at erklære sig for socialist. Man kan godt opfatte sig selv som socialist, men alligevel acceptere det nuværende kapitalistiske samfundssystem og bare ønske nogle forbedringer af det, forklarer Heine Andersen.
Han ser på den måde ikke en modsætning mellem resultaterne i de to forskellige undersøgelser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278