Næstformanden i FOA, Mona Striib, møder regeringens aftale med Venstre om en ny beskæftigelsesreform med en vis portion skepsis.
Vi risikerer, at selv de gode takter i reformen om mere uddannelse til ufaglærte reelt ikke bliver til noget.
Mona Striib, FOA
Rammeaftalen, som der er tale om, giver ingen detaljeret beskrivelse af den nye beskæftigelsesreform. Det skal først nu forhandles på plads, men det indgår i aftalen, at man beholder den nuværende organisatoriske struktur på beskæftigelsesområdet.
Det vil sige, at jobcentrene fastholder myndighedsansvaret for den aktive indsats i forhold til de arbejdsløse, og a-kasserne fortsat afholder den indledende CV-samtale samt løbende rådighedsvurdering.
Mona Striib synes, det er ærgerligt, at a-kasserne ikke overtager de første seks måneder af arbejdsløshedsperioden, som regeringen havde lagt op til.
Dårligt nyt
- Det er en rigtig dårlig nyhed for de ledige. A-kasserne har et branchekendskab, der er afgørende for at spotte jobåbninger og de nye uddannelsesmuligheder, som beskæftigelsesreformen faktisk vil give ledige, siger Mona Striib.
Det bliver jobcentrene, der skal foretage den såkaldte profilafklaring af de arbejdsløse. Den vil have afgørende betydning for deres muligheder.
- Det er en skræmmende tanke, hvis man ender med et at lave et profileringssystem, der ikke er opdelt i brancher, mener Mona Striib.
I forhold til de videre forhandlinger om beskæftigelsesreformen opfordrer hun politikerne til at beholde jobrotationsordningen.
- Det er et af de rigtig gode redskaber, fordi det på samme tid får ledige ind på arbejdsmarkedet og giver medarbejderne på arbejdspladserne mulighed for et kompetenceløft, lyder det fra FOA's næstformand.
Nye job?
Regeringens vækstplaner fokuserer i høj grad på at give erhvervslivet økonomiske lettelser af miljøafgifterne. Men det er usikkert, hvad det egentlig vil give af nye job, mener Mona Striib.
- Det er tilsyneladende regeringens holdning, at der slet ikke skal satses på direkte vækst i den offentlige sektor. Det er helt forkert. Derudover mener jeg ikke, at regeringens planer adresserer et af de vigtigste problemer i forhold til væksten, nemlig at skabe nye arbejdspladser, siger Mona Striib.
Vækstplanens manglende fokus på den offentlige sektor skal ses i sammenhæng med, at man nu omlægger kommunernes betaling fra staten på beskæftigelsesområdet, lyder det.
Velfærden truet
- Når kommunernes refusion gradvist aftrappes, og der ikke er nogen oplagt mulighed for vækst, så er der kun to håndtag at dreje på: Enten kan kommunerne begynde at eksportere de ledige, eller også må de spare på velfærden, siger Mona Striib og tilføjer:
- Den nye refusionsmodel vil heller ikke gøre det attraktivt for kommunerne at tilbyde længerevarende uddannelsestilbud til de ledige. Så vi risikerer, at selv de gode takter i reformen om mere uddannelse til ufaglærte reelt ikke bliver til noget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278