Selvom man bor midt i den jyske muld, kan det være stejlt op ad bakke at lave politik i Lemvig.
Her har Venstre med sine ni ud af 21 byrødder stor dominans i byen, der har haft en Venstre-borgmester siden 1950'erne.
Vi skal sikre at vores lokale virksomheder tager et større socialt ansvar.
Alligevel føler 57-årige Elisabeth Moltke, at så længe hun har de holdninger hun har, har hun også en forpligtelse til at forsøge at gøre noget.
- Ja faktisk betyder det borgerlige flertal, at der er endnu mere, der skal gøres. Det er nødvendigt, at SF er her. Det er ofte SF, der sætter fokus på de udsatte grupper i kommunen. Det er godt at vide, at man har ret, selvom man ikke altid får ret, mener Elisatbeth Moltke.
Elisatbeth Moltke har siddet i byrådet siden 1. januar 2004. Stik imod alle odds er det lykkedes for hende og de to andre SF'ere i byrådet at komme igennem med tiltag - som eksempelvis udbygning af cykelstier, en renovering af musikskolen og energirenovering af en række offentlige bygninger i kommunen.
- Det var aldrig blevet til noget, hvis vi ikke havde siddet i byrådet og kommet med forslagene, siger hun til Arbejderen.
SF er det mest venstresnoede, man kan stemme på, hvis man bor i kommunen. Hverken Enhedslisten eller Kommunisterne stiller op.
Bor i snehuler i Norge
Når Elisatbeth Moltke ikke laver politik, underviser hun i idræt og historie og er studievejleder på Lemvig Gymnasium. Og hun tager til Norge med sine elever, hvor de graver snehuler i fjellet og overnatter. Og så løber hun. I år løb hun en halvmarathon (21 kilometer) på 1 time og 43 minutter.
I disse dage er Elisabeth Moltke i fuld gang med at føre valgkamp. Hun går til valg på, at kommunen kræver et større socialt ansvar af de virksomheder, man handler med.
SF har flere gange forsøgt at få kommunen til at kræve, at de firmaer, der vil udføre opgaver for kommunen, skal ansætte lærlinge eller sikre efteruddannelse til sine ansatte.
- Vores forslag om sociale klausuler blev selvfølgelig stemt ned af det borgerlige flertal, der ikke vil stille den slags krav til virksomhederne. Men vi vil stille forslaget igen. Om ikke andet så for at få debatten.
- Vi skal sikre at vores lokale virksomheder tager et større socialt ansvar. Det kan vi gøre ved at kræve at firmaerne eksempelvis ansætter lærlinge eller socialt udsatte unge, hvis de vil handle med kommunen. Ellers taber vi en stor gruppe af vores lokale unge på gulvet, hvis ikke vi får dem ind på arbejdsmarkedet.
Der er masser af muligheder og lokal industri til at sikre arbejde til ekstra hænder, mener Elisabeth Moltke.
Der er eksempelvis en stor havn i Thyborøn, der beskæftiger cirka 1000 mennesker, der laster fisk og gods fra skibene.
Og så vil SF kæmpe imod yderligere udlicitering af hjemmeplejen og den kommunale rengøring.
1200 arbejdspladser er forsvundet
De sidste ti år er der forsvundet cirka 1000 offentlige arbejdspladser i kommunen, vurderer Elisabeth Moltke: Det lokale sygehus skal lukkes, politistationen og dommerkontoret har drejet nøglen rundt. Det samme gjorde Skat's lokale kontor.
Og det lokale slagteri Danish Crown har lukket og 200 mistede deres arbejde. I et lokalsamfund på cirka 22.000 indbyggere, er det mange arbejdspladser, der er gået tabt.
- Det er svært for kommunen at skabe nye arbejdspladser. Det kan kun staten og de private virksomheder gøre. Men kommunen skal sørge for, at rammerne er i orden ved eksempelvis at sikre ordentlige børnehaver og skoler.
Og så skal det lokale kulturliv støttes. Hun vil sikre fortsat liv i det lokale kultursted Bovbjerg Fyr, der blandt andet holder debatter, musikarrangemente og har billedudstillinger.
SF i Lemvig har ofte været i mindretal og stemt imod både venstrefolk og socialdemokrater. Det var eksempelvis tilfældet da budgettet for 2012 skulle vedtages.
- Vi var imod budgettet, fordi det skar voldsomt ned på normeringerne og ikke havde nogen tiltag på forebyggelse og på energi. Selvom vi er i regering med Socialdemokraterne, er det ikke ensbetydende med, at vi altid skal stemme sammen lokalt. Vi er jo nødt til at kæmpe for det, vi mener er det rigtige.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278