Udlændinge- og Integrationsministeriet har netop fremlagt en ny, samlet undersøgelse af den kriminalitet, som beboerne på Kærshovedgård var dømt for pr. 1.2. 2019.
Der er tale om kriminalitet, som ikke er til fare for den almindelige befolkning uden for centret.
Søren Søndergaard, EL
Undersøgelsen viser, at langt hovedparten af de afviste asylansøgere på udrejsecentret slet ikke har begået kriminalitet og blandt dem, som har, har det for de flestes vedkommende udløst en dom fra en bøde til tre måneders fængsel.
Niels-Erik Hansen er advokat med udlændingeret som et af sine specialer. Han forklarer, at hovedparten af de afviste asylansøgere, som har begået kriminalitet, typisk har fået domme for brug af falsk pas, hærværk på asylcentret eller trusler mod personalet. Altså forseelser, som er begået i asylsystemet.
– Der kan være en enkelt voldsmand imellem - men typisk får man mere end tre måneder, når der er tale om vold, udtaler Niels-Erik Hansen til DR Nyheder.
Beslutningen om Lindholm
Regeringen lavede i november sidste år en aftale sammen med Dansk Folkeparti om, at afviste asylansøgere, som har begået kriminalitet, fra 2021 skal placeres på øen Lindholm, der ligger i Stege Bugt. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sagde i forbindelse med beslutningen til BT:
– Vi taler trods alt om folk, der har begået mord, voldtægter og voldsforbrydelser. Jeg er glad for, at vi nu får et nyt udrejsecenter på Lindholm til sådanne typer.
>>LÆS OGSÅ: 2400 udsendt med tvang
Beslutningen om etableringen af udrejsecentret Lindholm skabte stor debat i medierne. Nogle af beboerne i lokalområdet udtalte til pressen, at de frygter indbrud, overfald, usælgelige huse og manglende turister, når centret skal åbne, og Enhedslistens Pernille Skipper kaldte beslutningen "en af mange, som medvirker til, at vi bliver et samfund præget af ulighed og diskrimination."
Hvad tallene siger
Der boede første februar i år 250 mennesker på Kærshovedgård. 231 af dem var afviste asylansøgere, og 56 af dem havde en dom for kriminalitet. 40 af de dømte havde en dom på fra bøde til tre måneders fængsel, og ialt 16 havde begået grovere kriminalitet.
Enhedslistens udlændingeordfører Søren Søndergaard har i Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg, med baggrund i ovennævnte tal, kritiseret regeringen og Dansk Folkeparti for at "piske en stemning op" om, at mange af beboerne på udrejsecentret Kærhovedgård er forhærdede kriminelle. Søren Søndergaard udtaler til DR Nyheder:
– For langt, langt, langt de flestes vedkommende er der tale om det, man kan kalde den milde ende af kriminalitetsskalaen, og der er tale om kriminalitet, som ikke er til fare for den almindelige befolkning uden for centret.
Støjberg selv med til at flytte grænsen
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har følgende kommentar til kritikken:
– Jeg skelner ikke mellem det ene og det andet. Når man er i en situation, hvor man har begået en så alvorlig form for kriminalitet, at man skal sendes ud af landet, så skal man selvfølgelig sendes ud af landet, siger hun til DR.
Samtidig har Inger Støjberg og hendes regering sammen med DF i flere omgange vedtaget stramninger, så tiltagende milde grader af kriminalitet forhindrer, at asylansøgere kan få opholdstilladelse. Selv en betinget frihedsstraf uden krav om samfundstjeneste kan ifølge Udlændingestyrelsens hjemmeside i dag føre til afvisning af opholdstilladelse i Danmark.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278