Dansk militær samarbejder med israelsk militær om øvelser og om forskning i pansrede køretøjer. Det oplyser forsvarsminister Nicolai Wammen i et svar til Enhedslistens medlem af Folketinget, Christian Juhl.
Christian Juhl har bedt om at få en oversigt over det danske samarbejde med den israelske hær, og om dansk militær vil indkøbe nye kanoner i Israel.
Når vi samarbejder med Israel er vi med til at legitimere israelernes krigsførelse mod palæstinenserne.
Christian Juhl, Enhedslisten
- Danmark burde have en meget skarpere linje overfor besættelsesmagten Israel. Når vi samarbejder med Israel er vi med til at legitimere israelernes krigsførelse mod palæstinenserne, som senest med Gaza-krigen har smadret store dele af det palæstinensiske samfund, siger Christian Juhl til Arbejderen.
Svaret viser, at militære dykkere fra Israel flere gange har deltaget i øvelser på dansk territorium. Og en dansk repræsentant fra Trænregimentet har deltaget i logistikkursus på det israelske militærs logistikskole i Tel Aviv.
Fælles forskning
Herudover er Danmark - sammen med Israel - med i en arbejdsgruppe i NATO, der forsker i blandt andet beskyttelse af pansrede køretøjer.
"Arbejdsgruppen er et forum, hvor eksperter kan samarbejde og udveksle erfaringer om, hvordan man eksempelvis beskytter pansrede køretøjer"... "I den sammenhæng kan Israel bidrage med værdifulde erfaringer", oplyser Forsvarsministeriet.
Danmark samarbejder også med Israel via NATO's såkaldte Middelhavsdialog, hvor der bliver afholdt seminarer og workshops.
De nye oplysninger vækker vrede hos Enhedslisten.
- Når vi samarbejder militært, er vi med til at styrke Israels militære kapaciteter, som udgør spydspidsen af undertrykkelsen mod palæstinenserne. Jeg kan slet ikke forstå, at vi kan samarbejde med Israel i den nuværende situation. Jeg kan ikke finde på lignende eksempler, hvor Danmark i den grad samarbejder med en besættelsesmagt, lyder det Christian Juhl.
Det israelske militærs samarbejde med Europa sker da heller ikke uden protester. Sidste år lykkedes det for den italienske fredsbevægelse at få smidt israelske F-16 bombefly ud af den base på Sicilien, hvor de øvede i at kaste med bomber.
Våbenimport
Dansk militær køber også våben og andet militært udstyr i Israel. Arbejderen har tidligere beskrevet, hvordan militæret i årevis har købt våben i Israel. Siden 2010 har dansk militær (hæren, flåden og luftvåbnet) således købt militært udstyr hos 20 forskellige israelske våbenleverandører for i alt 300 millioner kroner.
>> LÆS OGSÅ: Dansk militær køber våben i Israel
Blandt de våben, som Danmark har indkøbt i Israel, er termiske våbensigter til tungt maskingevær, 120 mm mortersystemer, 120 mm kampvognsammunition og brandrør til bomber.
Det israelske våbenfirma Elbit er i spil til at levere op til 21 nye kanoner for omkring én milliard kroner til det danske militær. Elbit har været direkte involveret i konstruktionen af den israelske apartheidmur. Firmaet leverer også sikkerhedsudstyr til Israels ulovlige bosættelser og har produceret droner, der blev brugt i Gaza-offensiven i sommeren 2014, som kostede 2100 mennesker livet.
Herudover planlægger det danske flyvevåben at indkøbe præcisionsstyrekits til sine F-16 bomber hos enten Elbit eller et andet israelsk våbenfirma, Rafael. Rafael markedsfører sig på at have et "særligt forhold" til det israelske militær.
Enhedslisten vil nu forsøge at stille nye spørgsmål om det planlagte våbenindkøb og lægge pres på regeringen for at droppe den israelske våbenproducent Elbit.
Forsvarsministeriet ser ikke noget problem i at købe våben i Israel, så længe de ikke bliver produceret på den besatte Vestbred, fremgår det af svaret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278