12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ingen lempelige statsborgerskab til danskfødte minoritetsunge

Forslag fra de radikale skydes ned

Ingen lempelige statsborgerskab til danskfødte minoritetsunge

Radikales forslag om lettere adgang til statsborgerskab for danskfødte skydes ned af regeringen og Socialdemokraterne.

FOTO: Britta My Thomsen
1 af 1

Danskfødte børn af udenlandske statsborgere skal i dag søge opholdstilladelse, når de bliver 18 år, da de ellers ikke kan opholde sig lovligt i landet.

Ønsker de statsborgerskab og dermed mulighed for at få dansk pas, skal de bestå indfødsretsprøven, som kun hver tredje bestod i 2016 og halvdelen dumpede i 2017.

På den baggrund fortæller Radikales formand, Morten Østergaard ifølge Ritzau, at han på et besøg i udsatte boligområder oplevede hvordan unge indvandrebørn føler sig dårligere behandlet af det danske samfund, end deres danske kammerater.

Jeg bliver berørt af, at de stadig omtaler sig selv som "nogle andre end danskerne"
Morten Østergaard, R
 

– I dag oplever de, at de – til trods for at de aldrig har boet andre steder – ikke er ligeværdige med deres klassekammerater. De kan ikke stemme til folketingsvalg, når de bliver 18. Og de kan ikke rejse frit, siger han.

Han fortæller, at han på sit besøg oplevede, at netop kravene, for at få opholdstilladelse og statsborgerskab er problematiske for mange unge.

– Jeg bliver berørt af, at de stadig omtaler sig selv som "nogle andre end danskerne". Hvis vi skal have integrationen til at lykkes, så skal vi have alle dem, som gør alt det rigtige, til at føles sig anerkendt som danske.

Radikale foreslår derfor, at der indføres ret til automatisk statsborgerskab til unge, der er født og opvokset i Danmark, består folkeskolens afgangsprøve og i øvrigt har holdt sig på dydens smalle sti.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er på ingen måde indstillet på at gøre det nemmere for børn, som er født og opvokset i Danmark, at få dansk statsborgerskab.

Tværtimod har hun stramninger af statsborgerskabsreglerne på vej, siger hun, uden at ville specificere nærmere over for Ritzau, hvad det er for stramninger.

– Men jeg kan sige, at for mig er det vigtigt, at man deltager i samfundet, at man forsørger sig selv, at man består de prøver, man skal, også når det handler om ens viden om det danske samfund. Og at man er dygtig til sproget og holder sig ude af kriminalitet, siger hun.

Socialdemokratiets indfødsretsordfører Astrid Krag oplyser til Ritzau, at også S er imod de radikales forslag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. apr. 2018 - 10:21   24. apr. 2018 - 12:11

statsborgerskab

sb@arbejderen.dk