23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ingen nye penge til satspuljen

Social indsats på lavblus

Ingen nye penge til satspuljen

Regeringen, Venstre og Konservative vil ikke sikre den nye sociale indsats, som tidligere er sikret over satspuljen. De kommende år kommer der ingen nye penge i puljen.

Det er blandt andet hjemløseherberger, der bliver ramt, når der ikke kommer nye penge i satspuljen.
FOTO: Martin Mounzer
1 af 1

Mange sociale projekter finansieres over den såkaldte satspulje. Men på grund af krise og lave lønstigninger kommer der ingen nye penge i puljen i disse år. 

Det kommer til at gå hårdt ud over den sociale indsats overfor landets mest udsatte grupper, mener Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

- Det er helt uholdbart. De år i 00'erne, hvor der var flest penge i puljen, var der over en milliard kroner at fordele hvert år. I år er beløbet nede på godt 300 millioner kroner. Og netop nu under krise og lavkonjunktur er der brug for en endnu større indsats, siger Jann Sjursen til Arbejderen.

Vi vil fortsætte presset på politikerne.

Jann Sjursen, Rådet for Socialt Udsatte

For nylig var der forspørgselsdebat i Folketinget om den slunkne satspulje. Men alle partier afviste et forslag fra Enhedslisten om, at de projekter, der i dag finansieres over satspuljen, fremover skal på finansloven.

Heller ikke et blødere formuleret forslag fra Dansk Folkeparti om at gennemføre forhandlinger med henblik på at sikre penge til satspuljen over finansloven fik tilslutning fra regeringen og VK.

Selvom finansministeren forventer, at der ikke vil komme nye penge i satspuljen før i 2017, står de fem partier fast på, at der ikke skal sikres ekstra penge til puljen. Den holdning er Jann Sjursen dybt skuffet over. 

- Men vi vil fortsætte presset på politikerne, siger han.

Satspuljen startede i 1990. Pengene til puljen tages fra den automatiske regulering af folkepension, dagpenge, kontanthjælp og andre overførselsindkomster, som stiger 0,3 pct mindre end den gennemsnitlige lønudvikling på arbejdsmarkedet - de 0,3 procent ryger over i satspuljen. Men kun når lønstigningerne er over to procent. Og det er de ikke i øjeblikket.

Rådet for Socialt Udsatte er grundlæggende set imod, at det på den måde er de fattigste i samfundet, som betaler til en pulje til sociale projekter. 

- Men når der ikke er flertal for at sætte disse projekter på finansloven, burde man i hvert fald via finansloven sikre, at der hvert år er mindst 600 millioner kroner i satspuljen, siger Jann Sjursen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. maj. 2013 - 09:30   16. maj. 2013 - 15:24

Socialt udsatte

ur@arbejderen.dk