I dag førstebehandlede Folketinget forslaget om en folkeafstemning den 3. december, der skal afskaffe retsforbeholdet til fordel for en tilvalgsordning. Debatten foregik i en stort set tom folketingssal, hvor det med få undtagelser kun var ordførerne, der var til stede.
Hvis retsforbeholdet afskaffes, vil andre EU-landes lovgivning få direkte indvirkning i Danmark.
Rune Lund, Enhedslisten
Enhedslisten forsøgte at få en debat af de muligheder, som andre EU-landes domstole vil få for at træffe afgørelser, som er direkte gældende i Danmark. Det kan eksempelvis ske gennem den europæiske efterforskningskendelse, som er en af de 26 retsakter, som ja-partierne vil tilvælge.
- Hvis retsforbeholdet afskaffes, vil andre EU-landes lovgivning få direkte indvirkning i Danmark. Er det ikke et problem, når vi ved, at der er forskellige retstilstande i EU, spurgte Enhedslistens Rune Lund.
Som eksempel nævnte han, at der i Italien er store problemer med korruption i deres retssystem. Rumænien er blevet dømt mange gange, senest i 2014, ved Den Europæiske Menneskeretsdomstol for manglende opfyldelse af retfærdig rettergang. Ungarn er flere gange blevet kritiseret af Europarådet for politisk indblanding i domstolene. Polen og Grækenland har haft tilfælde af tortur og nedværdigende behandling af indsatte og varetægtsfængslede.
Men den socialdemokratiske ordfører Trine Bramsen kaldte eksemplerne for "skræmmebilleder".
- Nu er det ikke menneskerettighederne, vi har en diskusion af om at afskaffe. Det handler om, at vi har et fleksibelt system, hvor vi samarbejde med andre lande. Derfor kan jeg ikke genkende det skræmmebillede, som Enhedslisten forsøger at opstille, lød det korte svar fra Trine Bramsen.
Heller ikke de Radikale havde lyst til at debattere, hvordan andre lande får indflydelse i Danmark.
- Hvordan tror de Radikale at udsigterne er for den fremtidige lovgivning, når lande som Polen, Irland og Malta har forbud mod abort. Det er kun et mindretal af EU-landene, der har tilladt ægteskab af samme køn. Og Litauen har forbud mod såkaldt homoseksuel propaganda. Er det ikke bekymrende, at de skal have indflydelse på vores progressive lovgivning i Danmark, spurgte Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.
De Radikale indrømmer at de forskellige lande har "meget forskellige synspunkter".
- Den dialog, der foregår i den store europæiske koncert, er præget af de forskellige instrumenter, der deltager i orkestret. Og der er ikke tvivl om, at vi har meget forskellige synspunkter i forhold til den litauiske lovgivning mod homo-synspunkter. Men jeg tror på, at det er i den dialog, at vi kan flytte noget, lød svaret fra de Radikales ordfører Rasmus Helveg.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278