I løbet af sommeren har den tidligere amerikanske efterretningsofficer Edward Snowden afsløret, at USA overvåger kommunikationen på internettet i en række lande - herunder Danmark.
Men har den danske regering givet USA tilladelse til at bruge de programmer, Snowden afslørede, til at hente oplysninger om danske statsborgere, uden at skulle bede om at få dem udleveret via PET eller FE?
Dette spørgsmål afviste den nu tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup i sidste uge at give Folketinget og dermed offentligheden indsigt i.
Den danske regering har forhandlet med pistolen for panden: Hvis ikke man indgik en aftale, ville USA bare gøre som det passer dem alligevel.
Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet
Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper har stillet spørgsmålet efter Edward Snowdens afsløringer af spionage foretaget af USA's efterretningstjeneste, National Security Agency (NSA).
Intet svar
Men Nick Hækkerup afviser at svare. I stedet oplyser han at:
"Informationer om, hvilke udenlandske efterretningstjenester, FE (Forsvarets Efterretningstjeneste, red.) samarbejder med, er klassificerede oplysninger. FE be- eller afkræfter derfor aldrig oplysninger vedrørende konkrete samarbejdsrelationer, herunder karakteren af et sådan samarbejde".
Lektor i international politik ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen kalder det sandsynligt, at der findes en aftale med USA:
- Historisk set har den danske forhandlingsstrategi overfor USA været ikke at skælde ud, men derimod at forhandle sig frem til lidt indflydelse. Det tror jeg også er tilfældet her, siger han til Arbejderen.
Han vurderer, at danske regering har forhandlet "med pistolen for panden".
- Udgangspunktet har formentlig været, at hvis ikke man indgik en aftale, ville USA bare gøre som det passer dem alligevel. Det er selvfølgelig et demokratisk problem, hvis en regering har forhandlet en aftale på plads i hemmelighed og dermed er med til at legitimere overvågningen. Men regeringens udgangspunkt har sandsynligvis været, at USA vil foretage overvågningen under alle omstændigheder, så derfor kunne vi lige så godt søge lidt indflydelse, uddyber Peter Viggo Jakobsen.
Vidtgående, direkte overvågning
Hvis den danske aftale svarer til den britiske, har USA direkte adgang til dansk internet- og tele kommunikation. Det er en meget mere vidtgående overvågning, end den vi hidtil har kendt, hvor det er de danske efterretningstjenester, udleverer oplysninger om danske statsborgere til USA.
- Så længe det er danske efterretningstjenester, der udleverer oplysningerne, har Danmark stadig demokratisk kontrol med, hvad vi udleverer, hvornår. Dermed kan Danmark tage selvstændig stilling fra sag til sag, om det er oplysninger vi synes, USA skal have indsigt i. Hvis USA har direkte adgang til at overvåge danskeres tele- og internettrafik, har vi spillet os den mulighed af hænde, forklarer Peter Viggo Jakobsen.
Han mener, at USA's overvågning kan åbne op for "julelege", der kan omgå de danske regler:
- USA's overvågning er langt mere vidtgående end den danske. Det er skidt, hvis NSA opsnapper oplysninger om personer, som er ulovligt at overvåge herhjemme - og derefter videregiver oplysningerne til PET eller FE. På den måde kan de danske efterretningstjenester få oplysninger, de ellers ikke kunne få fat i, advarer Peter Viggo Jakobsen.
Nick Hækkerup blev i fredags afløst af Nicolai Wammen som forsvarsminister. Men der er ikke udsigt til at der kommer en anden udmelding fra den nye forsvarsminister, oplyser ministeriets presseenhed til Arbejderen. Så længe der ikke er kommet andre udmeldinger end dem, den tidligere forsvarsminister er kommet med, er det det, der står til troende. Og den nye minister har endnu ikke haft anledning til at sige andet, oplyser presseenheden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278