De 23 irakiske torturofre fra Operation Green Desert får ikke fri proces til sagen mod forsvarsministeriet.
Det har procesbevillingsnævnet i dag afgjort.
Jeg forbereder nu totalt at måtte standse sagerne efter godt to års arbejde.
Christian Harlang, advokat
De 23 civile irakere blev taget til fange under den danskledede operation i november 2004 og udleveret til irakisk militærpoliti, som udsatte dem for voldsom tortur i op til 70 dage, før de blev løsladt uden at blive sigtet eller komme for en dommer.
En lækket video afslørede sidste år, hvordan danske soldater så til uden at gribe ind, mens irakiske soldater slog og sparkede de tilfangetagne, før de blev ført væk. Efter anholdelsen fulgte det danske militær ikke op på, hvad der videre skete med irakerne.
Efter løsladelsen lagde 23 af de i alt 36 anholdte på operationen sag an mod den danske forsvars- og statsminister for medansvar for tortur.
Advokat standser arbejdet
Afgørelsen i dag betyder ifølge irakernes advokat, Christian Harlang, at han ikke kan føre sagerne videre.
- Jeg forbereder nu totalt at måtte standse sagerne efter godt to års arbejde, skriver han i en pressemeddelelse her til aften.
I september afviste Højesteret et ønske fra forsvarsministeren om, at irakerne skulle betale 40.000 kroner hver for at føre sagerne, og sagerne kom dermed et skridt nærmere at kunne komme for retten.
Men den frie proces skulle blandt andet have dækket omkostningerne ved retsafgift, tolkning i retten og irakernes rejseomkostninger til Danmark for at afgive forklaring, påpeger Christian Harlang. Procesbevillingsnævnet henviser i afgørelsen til Forsvarsministeriets påstand om, at sagerne er forældede og til et skøn af, at Harlang ikke har "rimelig grund" til at føre proces.
Anderledes i UK
Mens de irakiske torturofre herhjemme kæmper med overhovedet at få lov at føre deres sager mod det danske forsvarsministerium, har den samme type sager anderledes vilkår i Storbritannien. Her har mere end 200 irakiske torturofre for længst fået erstatning fra det britiske Forsvarsministerium.
Det britiske forsvarsministerium har udbetalt erstatninger og betalt sagsomkostninger på i alt 126 millioner kroner til 205 irakiske fanger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278