Endnu en dansk virksomhed, Coloplast, har misbrugt EU-støtte for over 45 millioner kroner til at flytte arbejdspladser ud af Danmark, afslører Fagbladet 3F og TV2.
Tusindvis af danske arbejdere mister deres job på grund af svindel med skatteydernes penge. Det må og skal stoppes.
Rina Ronja Kari, MEP
Coloplast er en af Danmarks førende virksomheder inden for medicinsk udstyr, og tjente sidste år 2,7 milliarder kroner. Familien bag Coloplast, Louis-Hansen, er den femte rigeste familie i Danmark.
Det lyder fra begge medier, at Coloplast siden 2008 har fyret 600 ansatte fra deres job i Danmark og i stedet flyttet produktion til Ungarn og andre lande med billigere arbejdskraft.
Afsløringen får Rina Ronja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU, op på tæerne.
- Svindlen med EU-støtte til udflytning af arbejdspladser er skammelig. Sagen med Coloplast viser, hvor nødvendigt det er, at Folkebevægelsen lige har fået vedtaget en kulegravning af EU-støtteordningerne, siger den kvindelige spidskandidat for Liste N.
Kommissionen må i gang
Rina Ronja Kari fik i april vedtaget to forslag i EU-parlamentet. Et der kræver, at Kommissionen får strammet op på de gældende regler for EU-støtteordningerne og et andet, der pålægger Kommissionen at sætte gang i en ny undersøgelse af misbrug af EU-støttemidler.
- Nu vil jeg spørge Kommissionen, hvad der egentlig foregår, og sikre at de krav, vi har stillet bliver efterlevet, og at de nyeste svindel-sager med danske virksomheder også bliver undersøgt, siger Rina Ronja Kari fast og fortsætter:
- Det er fuldstændig urimeligt, at store virksomheder kan udnytte EU-støtteregler på det groveste og flytte arbejdspladser ud af landet. Tusindvis af danske arbejdere mister deres job på grund af svindel med skatteydernes penge. Det må og skal stoppes.
Folkebevægelsens MEP'er mener, at Coloplast skal betale pengene tilbage, hvis Kommissionen finder ud af, at de er udbetalt i strid med EU's regler. Samme holdning har EU-politikere fra Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti.
Ifølge EU's regler er det ikke lovligt at få millionstøtte til at flytte job fra et EU-land til et andet. I EU-forordningen 1083/2006, som er lovgrundlaget for udbetalingen af støtte fra EU's strukturfonde, står der, at kommissionen skal sikre, "at fællesskabsmidler ikke støtter flytning inden for EU."
Coloplast er ikke alene
Coloplast selv bekræfter, at det er de samme produkter, der i dag bliver fremstillet i Ungarn, som tidligere blev produceret her i landet. Men pressechefen i Coloplast, Simon Mehl Augustesen, kalder det et sammenfald, at der er blevet lukket arbejdspladser i Danmark og åbnet nogle andre i udlandet.
- Vi mener, at vi har overholdt alle EU's regler - også de betingelser, som den her støtte er givet ud fra. De EU-midler, vi har fået, er gået til investeringer i ny teknologi i vores produktionsfaciliteter i Ungarn. Den er ikke givet til støtte til udflytning af arbejdspladser fra Danmark, siger han til Ritzau.
EU-støtten kommer fra EU's strukturfonde. Over syv år er der uddelt 700 milliarder kroner til projekter i Østeuropa. Idéen er, at pengene skal hjælpe Østeuropa på fode og skabe vækst.
Fagbladet 3F kunne tidligere på året fortælle om fem andre danske virksomheder, der har fået EU-støtte til at flytte hundredevis af danske arbejdspladser til Polen. Det drejer sig om LM Windpower, Flügger, Royal Greenland, Carlsberg og Skiold, der tilsammen har modtaget 111 millioner EU-kroner.
Royal Greenland alene har fået 53 millioner kroner. Det kostede 110 ansatte på fiskefabrikken i Glyngøre deres job. I dag er der 550 ansatte i Polen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278