I dag har vi opbrugt alle de ressourcer, som jordkloden har til rådighed til hele 2016.
Fra den 1. januar til i dag har verdens befolkning brugt alle de ressourcer, som planeten kan nå at reproducere på et helt år. Det viser en undersøgelse fra organisationen Global Footprint Network, som den danske ngo Verdensnaturfonden har bidraget til at udarbejde.
Vi kan ikke blive ved med at være i overtræk på jordens ressourcer.
John Nordbo, WWF Verdensnaturfonden
Den 8. august er "Earth Overshoot Day". Det vil sige den dag, hvor forbruget skulle stoppe, så klodens årlige kapacitet kan nå at gendanne de ressourcer og den biokapacitet, som verdens befolkning trækker på. Resten af året lever vi over evne, advarer Global Footprint Network.
Danmark har brug for tre kloder
Konkret betyder det, at jordens 7,4 milliarder mennesker lige nu lægger beslag på 1,6 jordkloders kapacitet.
– Menneskeheden kræver simpelthen mere, end Jorden kan levere. Dette overforbrug kan ikke fortsætte ret længe, advarer Global Footprint Network (GFN), der siden 2003 har arbejdet med eksperter og myndigheder over hele kloden for at holde øje med udviklingen i det biosfærebelastende forbrug.
Eksempelvis bliver fiskebestande overfisket, og landbrugsområder bliver kørt så hårdt, at jorden udpines, og vandressourcer bliver brugt i så store mængder, at flere lande har problemer med at skaffe nok drikkevand til befolkningen. Herudover udleder vi alt for meget CO2, og skove bliver fældet. Det betyder eskalerende klimaforandringer og presser den vilde natur tilbage.
Global Footprint Networks beregninger viser, at vi ville have brug for fem jordkloder, hvis alle levede som amerikanerne. Eller tre jordkloder, hvis resten af jordens befolkning levede som danskerne. Det danske forbrug er nemlig dobbelt så stort som verdensgennemsnittet.
– Det er yderst kritisk, at vi har så stort et overforbrug. Det skaber kaos i klimaet, og bringer jordens økosystemer i fare. Vi kan ikke blive ved med at være i overtræk på jordens ressourcer. Vi kender det jo fra os selv - på et tidspunkt lukker banken kortet, og det er altså ikke lige til at få en ny aftale et andet sted. Vi har jo kun én jordklode, siger John Nordbo, der er klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden.
Overforbrug
Hvert år forbruger vi klodens ressourcer hurtigere og hurtigere. Siden 1970’erne er overforbruget vokset. For 16 år siden, i år 2000, lå skæringsdatoen i slutningen af september, hvor den i år ligger den 8. august.
Overforbruget har store konsekvenser i form af mangel på vand, afskovning, tørke, fejlslagen høst, færre fisk og mere CO2 i atmosfæren.
Årsagerne til, at det står så galt til, er mange. Vi producerer ikke effektivt og bæredygtigt nok, og naturen kan ikke nå at producere den mængde fisk, afgrøder, træer og planter, som vi forbruger, påpeger GFN.
LÆS OGSÅ: Er Jorden blevet for lille
– Det er alt for længe siden vi har set nogle seriøse initiativer fra den nuværende regerings side i forhold til at dæmme op for det kæmpe ressourcetræk, der er på kloden. Tværtimod lemper regeringen på miljøregler og udskyder klimaindsatser. Alt dette på trods af, at vi har fået vedtaget en global klimaaftale i Paris sidste år. Et oplagt sted at starte ville være at gøre det billigere for danskerne at købe elbiler, siger John Nordbo.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278