Justitsminister Søren Pind udskyder nu forslaget om at overvåge og registrere alle danskeres færden på internettet.
Justitsministeren var torsdag eftermiddag indkaldt til samråd i Folketingets retsudvalg efter flere måneders kritik af, at retssikkerheden vil blive sat ud af kraft, hvis tele- og internetselskaberne bliver tvunget til døgnet rundt at indsamle oplysninger om borgernes besøg på hjemmesider.
Nu mangler vi så bare, at han også indser, at det er et udemokratisk forslag, som ikke hører hjemme i et land som Danmark.
Liberal Alliances it-ordfører Christina Egelund
Samrådet blev udskudt, fordi medlemmerne blev kaldt i salen for stemme. Inden da nåede justitsministeren dog at sende en pressemeddelelse ud, hvor han gør klart, at det lige nu er for dyrt at genindføre logningen.
For dyrt
– De foreløbige beregninger fra det eksterne konsulenthus, der har vurderet politiets forslag, viser, at det fører omkostninger med sig for branchen i omegnen af en milliard. Det overstiger grænsen for det acceptable, siger justitsminister Søren Pind.
Det betyder dog ikke, at han dropper forslaget:
– I de kommende måneder vil Justitsministeriet og politiet derfor sætte sig sammen med branchen for at lave en model, sådan at der i næste folketingssamling kan fremsættes et lovforslag, som både tilgodeser politiets behov for at efterforske alvorlig kriminalitet, og som bliver mindre omkostningsfuld for branchen.
Udmeldingen vækker glæde hos Liberal Alliances it-ordfører Christina Egelund. Men hun opfordrer samtidig justitsministeren til, at droppe forslaget helt.
– Søren Pind har besluttet at skyde sit forslag om masseovervågning af alle danskere til hjørne. Jeg synes, at han skal sparke den helt ud af rummet, og lade den ligge der fremover. Det er grundlaget for et hvert demokratisk samfund, at den enkelte borger kan have et privatliv, som staten ikke har adgang til, siger Christina Egelund og tilføjer:
– Søren Pinds argument for at udskyde sit forslag om masseovervågning af danskernes internetadfærd er, at det bliver for dyrt. Nu mangler vi så bare, at han også indser, at det er et udemokratisk forslag, som ikke hører hjemme i et land som Danmark.
Kun DF bakker op
Internt i Venstre er der splittelse om forslaget om sessionlogning og kun Dansk Folkeparti har bakket regeringen op. Socialdemokraterne har ønsket at se det konkrete lovforslag først, mens alle øvrige partier i Folketinget har sagt nej til forslaget.
Ikke mindre end 25 organisationer i Danmark, heriblandt de it-ansattes fagforbund Prosa, brancheforeningen Teleindustrien, Dansk Metal, Forbrugerrådet, Andelsboligforeningerne og Amnesty International, sendte i sidste måned en protest til justitsministeren, hvori de advarer mod konsekvenserne af at logge danskernes færden på internettet.
I 2007 blev det indført, at tele- internetselskaberne skulle gemme data om danskernes brug af mobiltelefoner og internettet. Alle som surfer på nettet sætter digitale fodspor. Det er disse "fodspor", som kaldes sessionslogning. Alene i 2013 blev der foretaget 3500 milliarder registreringer af, hvad danskerne laver på nettet.
Sessionslogningen blev afskaffet i 2014 af daværende justitsminister Karen Hækkerup (S), fordi den ikke kunne hjælpe i politiets efterforskning.
Samtidig havde EU-domstolen underkendt EU's logningsdirektiv, som den danske logningsbekendtgørelse bygger på. EU-domstolen slog fast, at direktivet var i strid med borgernes grundlæggende rettigheder.
Alligevel vil nuværende justitsminister, Søren Pind, genindføre sessionslogningen, som han mener kan være et centralt redskab for politiet og PET i deres efterforskning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278