23 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Københavns Budget indeholder både glæder og skuffelser

Syv partier bag aftale

Københavns Budget indeholder både glæder og skuffelser

Københavnerne kan se frem til nye skoler og daginstitutioner samt opprioritering af velfærden på flere områder. Men budgetaftalen indeholder også effektiviseringer og byggeri på grønne områder.

For de 8000 københavnere, der for få uger siden demonstrerede på Rådhuspladsen mod byggeri på Amager Fælled, er budgetaftalen en stor skuffelse.
FOTO: Knud Erik Hansen
1 af 1

"Et markant løft af socialområdet." "Et budget gennemsyret af farven grøn." "Sikring af kernevelfærden i København."

Man fristes til at kalde det historisk store afgiftslettelser.
Alex Vanopslagh, Liberal Alliance

Der blev brugt store ord, da de syv partier bag budgetaftalen i København i fredags præsenterede resultatet af deres forhandlinger.

I striben af pressemeddelelser blev en lang række positive tiltag i budgettet fremhævet. Som for eksempel et økonomisk løft af det hårdt pressede socialområde.

Der er godt 20 millioner ekstra til handicapområdet, som blandt andet skal gå til flere sagsbehandlere. Godt 15 millioner til flere pladser i botilbud til psykisk sårbare og tre millioner kroner til hjemløse.

– Selvom vi ikke er i mål, har vi sikret flere midler til området end i mange år, siger socialborgmester Mia Nyegaard.

Bag aftalen står Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. 

Udover socialområdet fremhæver forligspartierne bedre normeringer i vuggestuerne, flere grønne områder, en øget indsats mod luftforurening, tre nye folkeskoler og nye daginstitutioner samt flere nye sportsfaciliteter som gode tiltag i aftalen.

På det meget udskældte beskæftigelsesområde lover politikerne 75 millioner kroner over de næste fire år til flere sagsbehandlere, så der kan ske en hurtigere afklaring i forhold til fleksjob eller førtidspension.

I de borgerliges lejr er der glæde over, at erhvervslivet tilgodeses med aftalen. Liberal Alliance er især begejstret over, at byggesagsgebyret bliver afskaffet.

– Virksomheder og borgere får over de næste fire år en gebyrlettelse på over 182 millioner kroner i alt. Man fristes til at kalde det historisk store afgiftslettelser, men den slags skal man vist passe på med, siger partiets gruppeformand Alex Vanopslagh.

Effektiviseringer

De initiativer, som der ikke er skaffet penge til i budgettet, blev forbigået i tavshed ved præsentationen af budgetaftalen. Det gælder for eksempel fem københavnske daghøjskoler, der står til at miste tilsammen 10 millioner støttekroner. 

Enhedslisten, der ikke er med i budgetaftalen, peger på, at den indeholder besparelser på kommunens arbejde med at løfte byens udsatte byområder. Blandt andet nedprioriteres arbejdet med boligsociale helhedsplaner.

– Tidligere har Socialdemokraterne og SF på Christiansborg været med til at skære dybt i støtten til byfornyelsen og arbejdet med at løfte vores udsatte byområder. Nu har denne uheldige højredrejning desværre også ramt de to partier i København, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Mens forligspartierne har fokus på forbedringerne, er der stilhed omkring de effektiviseringer på 371 millioner kroner, der er en del af grundlaget for budgetaftalen. 

De 371 millioner kroner findes gennem en række forskellige tiltag. Blandt andet skal der spares på ungdomsskolen samt fritidshjem på specialområdet, mens administrationen og rengøringsområdet bliver udsat for omfattende effektiviseringer.

– Der er selvfølgelig nogle udmærkede ting i budgetaftalen, men det overskygges af de voldsomme effektiviseringer, som mange steder rammer rigtig hårdt. Jeg hæfter mig også ved, at der bruges uforholdsmæssigt mange ressourcer på at lette livet for det private erhvervsliv og brande byen, siger Anders Sørensen, formand for Kommunistisk Parti København.

Forligspartierne er enige om, at der skal effektiviseres for et tilsvarende beløb i 2020.

Byggeri på grønne områder

Enhedslisten og Alternativet blev smidt ud af budgetforhandlingerne, da de nægtede at acceptere et krav fra overborgmester Frank Jensen om, at en betingelse for at være med i budgetaftalen var at acceptere byggeri på Amager Fælled.

Oprindelig var planen at bygge på den såkaldte strandeng på Amager Fælled. Den plan blev droppe efter voldsomme protester. Men Frank Jensen og co. har fastholdt, at der skal bygges på en del af Fælleden. 

Forligspartierne er enige om, at der skal bygges 2000 boliger, heraf 500 almene boliger på det areal på Fælleden, hvor der i dag ligger et vandrehjem og området ved siden af, hvor der var planlagt en campingplads. 

De øvrige boliger og erhvervsbyggeri, der var planlagt på strandengen, forsøges placeret i blandt andet Sydhavnen.

I august demonstrerede 8000 på Københavns Rådhusplads mod byggeri på Amager Fælled. I bevægelsen "Bevar Amager Fælled" er der stor skuffelse over budgetforliget.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. sep. 2018 - 10:46   16. mar. 2021 - 15:02

Budget 2019

ur@arbejderen.dk
Budgetaftale København
  • Bag aftalen står S, Radikale, SF, V, K, DF og LA. 
  • Der skal effektiviseres for 371 millioner kroner i 2019 og for et lignende beløb i 2020.
  • Blandt forbedringerne er bedre normeringer i vuggestuerne, et løft af socialområdet, flere sagsbehandlere på jobcentret, byggeri af nye skoler og daginstitutioner samt indsats mod luftforureningen.
  • Fem daghøjskoler mister 10 millioner kroner i tilskud.
  • Der bygges 2000 boliger på Amager Fælled. Også på et grønt område i Sydhavnen skal der bygges.
  • Der skal på sigt skabes flere grønne områder i byen.
  • Skatteprocent, grundskyld og dækningsafgift ændres der ikke på.