Regeringen forhandler for tiden om en revidering af planloven, og der tegner sig et blåt flertal i Folketinget for at fjerne kommunernes muligheder for at kræve, at der er mindst 25 procent almene boliger i nye boligområder.
Behovet for almene boliger er især presserende i de større byer, hvor grundpriserne stiger og stiger, og der derfor mangler boliger, som kan betales af sygeplejersken og politibetjenten.
Jørn Pedersen, KL
Planloven blev ændret sidste år af den daværende SR-regeirng med støtte fra SF og Enhedslisten, men Venstre og Liberal Alliance ser ud til at være parate til at rulle den såkaldte billig-boliglov tilbage.
Det advarer Kommunernes Landsforening imidlertid imod.
– Behovet for almene boliger er især presserende i de større byer, hvor grundpriserne stiger og stiger, og der derfor mangler boliger, som kan betales af sygeplejersken og politibetjenten. I flere byer er ungdomsboliger og ældreboliger en mangelvare, siger Jørn Pedersen, formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg.
Han påpeger, at der også er et stigende pres for at finde boliger til alle de flygtninge, der kommer til landet.
Overborgmester hylder loven
Billig-boliglov er blevet hyldet af Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), som et redskab til at få bygget flere billige boliger i den dyre hovedstad. Men loven har også mødt skarp kritik fra grundejere, pensionsselskaber og ejendomsudviklingsselskaber, skriver Altinget.dk.
Britt Bager, Venstres nye boligordfører, skriver i en kommentar til Altinget, at partiet er i gang med at afklare, hvordan loven kan rulles tilbage. Hun mener, at kommunernes mulighed for at lokalplanlægge almene boliger i nye byområder rammer helt forkert.
– Det er et angreb på den private ejendomsret, og det bliver aldrig god liberal politik. Derfor kan Venstre forsat ikke bakke op om det lovforslag, som den tidligere gennemførte med hjælp fra SF og EL, og vi vil i nærmeste fremtid se på mulighederne for at rulle loven tilbage, lyder det fra boligordføreren.
LA: Det er ekspropriation
Liberal Alliance vil helst ikke vente på, at regeringen laver sine bebudede større ændringer af planloven, og Joachim B. Olsen betegner ligefrem SR-loven som "ekspropriation."
Da loven sidste år blev vedtaget, stemte Dansk Folkeparti imod, og partiet var også en del af det mindretal i Boligudvalget, som opponerede mod lovændringen, skriver Altinget.dk.
Partiet var dog ikke udelukkende negativt indstillet i forbindelse med lovarbejdet. Derfor er det usikkert, om Dansk Folkeparti vil være med til at ændre loven.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278