Lejere, der bor i ejendomme, som er blevet opkøbt af den amerikanske kapitalfond Blackstone, står i kø for at klage over de forhold, de bliver budt, når kapitalfonden rykker ind.
Blackstone og deres danske samarbejdspartner, 360North, er involveret i ikke mindre end 155 verserende og afsluttede sager i Huslejenævnet Hovedstaden. Det viser en aktindsigt, Arbejderen har fået.
Antallet af klager afdækker jo, at der er noget helt galt med Blackstone og 360North.
Claus Højte, LLO Hovedstaden
Klagerne handler især om uretmæssige huslejestigninger, forkerte varslinger og manglende vedligeholdelse af bygninger.
– Tallet kommer ikke bag på mig. LLO har nemlig indbragt cirka halvdelen af sagerne, siger sekretariatschef hos Lejernes Landsorganisation (LLO) Hovedstaden, Claus Højte, til Arbejderen.
Huslejenævnet i København har cirka 1500 sager om året.
– Det vil sige, at Blackstone med sine 155 sager udgør cirka ti procent af samtlige sager i nævnet. Det er helt vanvittigt. Blackstone ejer jo kun cirka 170 ejendomme ud af mange tusinde ejendomme i København. Antallet af klager afdækker jo, at der er noget helt galt med Blackstone og 360North.
Lejerne og LLO får medhold i langt størstedelen af sagerne. Blackstone har kun fået medhold i seks sager, viser aktindsigten.
Aggressiv boligforvaltning
Der er ikke noget nyt i, at udlejere forsøger at vride penge ud af lejerne, mener Claus Højte.
– Men det "daglige tovtrækkeri", som vi har med de almindelige udlejere, medfører slet ikke så mange sager som dem, vi nu oplever med Blackstone.
I LLO oplever man, at den amerikanske kapitalfonds indtog på det danske boligmarked har ført til en helt anderledes jagt på lejerne.
– Jeg undrer mig over, om Blackstones aggressive adfærd skyldes, at de simpelthen ønsker at få de lejere, som de overtager, ud af ejendommen. For når de nuværende lejere er væk, kan Blackstone sætte deres lejligheder i stand og tredoble huslejen, siger Claus Højte.
LLO samlede i april omkring 100 Blackstone-ramte lejere til fællesmøde om erfaringerne med Blackstone og mulighederne for at beskytte sig og protestere mod kapitalfondens metoder.
– Flere af de fremmødte lejere fortalte enslydende historier om deres oplevelser med Blackstone – om hvordan deres kælder- og loftrum bliver tømt, og taget bliver flået af uden varsel. Og man kan ikke få fat i en vicevært, hvis der er sket en vandsprængning.
Over hele København
Aktindsigten over klagerne i Huslejenævnet afslører samtidig det omfattende omfang af Blackstones opkøb af lejligheder i København. Klagerne over Blackstone kommer nemlig fra lejere overalt i København. Klagerne kommer fra beboere på ikke mindre end 84 adresser, som Blackstone har overtaget.
Også i fagbevægelsen er man opmærksom på den nye store spiller på det danske boligmarked. Hos 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (3F BJMF) forsøger man at holde et vågent øje med de byggepladser, hvor Blackstone sætter lejligheder eller hele bygninger i stand.
– Vi har foreløbig fundet ét firma uden overenskomst, som vi har sat på vores konfliktliste. Det er firmaet D&O Totalentreprise ApS. Firmaet er oprettet af nogle herboende litauere, der henter underbetalte litauiske arbejdere til Danmark for at sætte ejendomme i stand for den rige kapitalfond Blackstone, fortæller faglig medarbejder hos 3F BJMF, Rasmus Kreutzmann, til Arbejderen.
Politikere klar til at gribe ind
Problemet med Blackstone og andre kapitalfondes opkøb af danske boliger er så omfattende, at det er blevet skrevet ind i S-regeringens grundlag – den såkaldte forståelsesaftale "Retfærdig retning for Danmark", som Socialdemokratiet har indgået med De Radikale, SF og Enhedslisten.
I aftalen giver de fire partier hinanden håndslag på, at der er "... brug for et opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger".
Det danske ejendomsmarked er blevet et populært investeringsobjekt hos Blackstone på grund af en særlig paragraf i boligreguleringsloven, som åbner op for, at Blackstone – og andre investorer – kan sætte huslejen i vejret, hvis de renoverer ejendommen eller enkelte lejligheder.
Profit på 20 procent
Blackstone tjener gode penge på lejerne i København. Når Blackstone rykker ind og overtager lejligheder, går den amerikanske kapitalfond systematisk i gang med at istandsætte lejlighederne. Det kræver kun en forholdsvis lille investering at "istandsætte" lejlighederne – og herefter kan Blackstone, med boligreguleringsloven i hånden, sætte huslejen i vejret.
– Afkastet på Blackstones investeringer i de enkelte lejligheder – hvor Blackstone investerer penge i at renovere en lejlighed for bagefter at sætte huslejen op – er på op til 23 procent. Det er et meget højt afkast på et investeringsmarked, hvor der generelt er en negativ rente, siger Claus Højte fra LLO.
Tallene har Claus Højte fra Blackstones egne beregninger, som kapitalfonden har måttet fremlægge i Huslejenævnet i sager, hvor lejere har klaget over urimelige huslejestigninger som følge af Blackstones renoveringer.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få et interview med Blackstone.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278