Klimaaktivister fra Extinction Rebellion aktionerede tirsdag i Københavns Lufthavn for at sætte fokus på regeringens hjælpepakke til flyselskabet SAS. Onsdag aktionerede aktivisterne foran Transportministeriet.
Med sig havde de en symbolsk check på én milliard kroner fra staten til flyselskabet SAS for at sætte fokus på de mange penge, politikerne vil kaste efter en af de mest forurenende industrier.
Coronakrisen har tvunget os til at stoppe op og revurdere den måde, vi producerer på, og hvilke industrier vi støtter, og hvilke vi ikke vil støtte.
Maja Parsberg Madsen, Extinction Rebellion
– Vi havde et "No Going Back"-banner med for at gøre det klart for politikerne, at vi ikke skal tilbage til den "normale" tilstand. Det vil være det samme som at vende tilbage til klimakrisen, hvor mennesker, dyr og planter dør på grund af klimakrisen, fortæller Maja Parsberg Madsen fra Extinction Rebellion Danmark til Arbejderen.
Aktionerne er en del af det "forårsoprør", Extinction Rebellion har søsat under parolen: "Red planeten – ikke forurenerne".
I løbet af de kommende dage vil Extinction Rebellion aktionere på nettet og på gaden for at kræve klimahandling nu.
– Coronakrisen har tvunget os til at stoppe op og revurdere den måde, vi producerer på, og hvilke industrier vi støtter, og hvilke vi ikke vil støtte. Vi har fået muligheden for at prioritere klimaet. Vi er tvunget til aktivt at tage stiling til, hvor samfundet skal bevæge sig hen. Coronakrisen tvinger os til at tage stilling og overveje, hvad der er vigtigt for os, og hvad vi vil politisk, uddyber Maja Parsberg Madsen fra Extinction Rebellion Danmark.
Aktive trods nedlukning
De unge aktivister vil med oprøret vise, at det på trods af coronakrisen stadig er muligt at være politisk aktiv.
– Vi har selvfølgelig måttet lave nogle flere ting på nettet i forhold til vores oprindelige plan. Vi tager corona alvorligt og vil ikke smitte andre. Men derfor kan vi godt lave aktioner på gaden. Målet er både at forsøge at presse politikerne, men også at påvirke almindelige mennesker. Derfor laver vi også en række onlineaktioner, hvor vi oplyser om klimakrisen og forsøger at aktivere almindelige mennesker og får dem til at tage stilling, fortæller Tore Gunnar Larsen fra Extinction Rebellion Danmark.
I dag arrangerer klimaaktivisterne en onlinehappening, hvor man kan tage et billede af sig selv med et skilt eller hænge et banner ud fra sin altan og tage et billede og tagge det #PrioriterPlaneten og lægge på Twitter, Instagram eller Facebook.
Blomster, blod og pengesedler
I tirsdags aktionerede klimaaktivisterne i ankomsthallen i Københavns Lufthavn. Med falsk blod, pengesedler og et banner med parolen "Red planeten, ikke SAS" protesterede de unge over regeringens hjælpepakke på over én milliard kroner til flyselskabet SAS.
Ifølge Extinction Rebellion er flyindustrien blandt de værste klimasyndere, med en årlig global udledning på over 900 millioner ton CO2 – hvilket forventes at stige voldsomt i de kommende år. Danmark har siden 2005 fritaget flyselskaber for afgifter på fly og passagerer.
– Regeringens milliardgave til SAS fører til blodsudgydelse og lidelse verden over i form af naturkatastrofer, hungersnød og sammenbrud af hele økosystemer. De penge kunne ellers have bidraget til den grønne omstilling af Danmark, som ville gavne os alle.
Aktivisterne mener, at regeringens hjælpepakke til SAS også står i skarp kontrast til FN’s generalsekretær Antionio Gutteres udtalelse om at: "Når skatteyderes penge bruges til at redde virksomheder, så skal det være for at skabe grønne jobs, samt bæredygtig og inklusiv vækst (…) Det må ikke være til redningspakker for forældede, forurenende, kulstofintensive industrier”.
Aktivisterne henviser også til, at man under henvisning til Parisaftalen droppede udvidelsesplanen for den britiske Heathrow Airport i februar. Udvidelsen blev erklæret ulovlig af appelretten i Storbritannien efter mange måneders protester.
På lørdag spreder klimaaktivisterne blomsterfrø rundt om i København i en "Make Copenhagen Green Again"-aktion.
Det er nu, der skal vælges
Extinction Rebellion mener, at regeringens hjælpepakker burde bruges til nye, bedre og mere bæredygtige idéer som led i den grønne omstilling i stedet for at understøtte fossilindustrien.
– Coronakrisen har tvunget os til at tage stilling til, hvilket samfund vi ønsker os i fremtiden. Samtidig har regeringen med coronakrisen vist, at det er muligt at tage hurtige og drastiske midler i brug, når det handler om at redde liv. De burde handle med samme hast, når det kommer til at redde mennesker og livet på Jorden fra den accelererende miljø- og klimakatastrofe, siger Tore Gunnar Larsen.
Onsdag holdt Extinction Rebellion et online-stormøde med temaet: Hvordan skaber vi en klimaretfærdig genstart?
Extinction Rebellion Danmark er en del af en international folkelig bevægelse, som bruger ikke-voldelig civil ulydighed i kampen mod klimaforandringerne. Det danske forårsoprør er en del af lignende "oprør" i byer over hele verden.
Bevægelsen har tre krav: Regeringen skal fortælle sandheden om miljø- og klimakrisen, reducere landets drivhusgasudledninger til netto nul i 2025 samt oprette et klimaborgerting med juridisk bindende beslutningsmandat.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278