27 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Klimabevægelser fastholder pres for konkrete forandringer

Efter ny regeringsaftale

Klimabevægelser fastholder pres for konkrete forandringer

Klimaprotesterne er kommet for at blive – også selvom en ny S-regering lover en klimalov med bindende klimamål. Presset skal fastholdes for at sikre, at målet bliver ført ud i livet, lyder det fra klimabevægelser.

Det er ikke sidste gang, at du har set NOAH i aktion foran Folketinget.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Der er brug for, at klimabevægelsen fortsat lægger pres på politikerne på Christiansborg for at sikre, at den nye regering fører de mål ud i livet, den har lovet på papiret. 

Sådan lyder udmeldingen fra miljøorganisationen NOAH og fra klimanetværket Extinction Rebellion Denmark.

Der er al mulig grund til at fortsætte presset for klimahandling nu. Vi har set, at det er bevægelse nedefra, der skaber forandring på klimaområdet.
Nanna Clifforth, NOAH

– Der er al mulig grund til at fortsætte presset for klimahandling nu. Vi har set, at det er bevægelse nedefra, der skaber forandring på klimaområdet. Det er studenterbevægelsen, klimastrejkerne og civil ulydighed, der har været drivende i at skabe de målsætninger, vi nu ser omsat i aftalen, siger talsperson for NOAH, Nanna Clifforth, til Arbejderen.

– Og det er vigtigt at huske på, at der kun er tale om et "forståelsespapir". Derfor bliver det spændende at følge de forskellige fortolkninger af aftalen, og hvordan den vil blive udmyntet i praksis, uddyber hun.

Ny S-regering

I nat blev Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten enige om en politisk aftale, "Retfærdig retning for Danmark".

Her lover den nye socialdemokratiske mindretalsregering og de tre støttepartier at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

I det nye folketingsår vil regeringen fremlægge et forslag til en klimalov med bindende delmål og bindende langsigtede mål. 

Regeringen har endnu ikke lagt sig fast på konkret, hvordan målet skal nås, men lover en "tæt involvering" af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål.

De fire partier er dog enige om at stoppe al salg af nye diesel- og benzinbiler fra 2030. Herudover skal der sikres investeringer i den kollektive transport og cyklisme, og så skal flytransport gøres mere bæredygtig.

Der skal hvert år – i forbindelse med forhandlingen af finansloven – følges op på, hvordan det går med målene.

Den grønne omstilling skal også omfatte landbruget, hvor der skal indføres bindende reduktionsmål for, hvor mange drivhusgasser landbruget må udlede. Og så skal landbrugsstøtten bruges til at sikre et mere bæredygtigt landbrug.

Herudover vil den nye S-regering have mere økologi i Danmark. Helt konkret ønsker regeringen at fordoble det økologiske areal og fordoble eksporten af økologi og danskernes forbrug af økologiske varer frem mod 2030.

Klimanødtilstand

NOAH er meget bevidste om, at selvom klimaet bliver nævnt som det første punkt i den nye aftale bag S-regeringen, så er klimaet langtfra det eneste område, den nye regering vil prioritere.

– Det bliver spændende at se, om der vil komme tiltag, der vil trække i den modsatte retning og vil skade klimaet. Skal der fortsat produceres 31 millioner svin i Danmark? Og skal det fortsat være muligt at købe svinekvoter i udlandet? Og vil den nye regering fastholde de massive inveteringer i gasinfrastruktur og anden sort energi, spørger Nanna Clifforth.

Også hos klimabevægelsen Extinction Rebellion Denmark vil man fortsætte presset for reelle forandringer.

– Vi har tænkt os at fortsætte og eskallere vores indsats for reelle klimaforandringer i Danmark. Vi skal sikre, at ordene bliver omsat til handling, siger Andreas Engholm fra bevægelsen til Arbejderen. 

Allerede nu på fredag har Extinction Rebellion indkaldt til cykeldemonstration i København. 

Og herudover vil Extinction Rebellion Denmark bruge sommerferien på at udbygge deres internationale kontakter og på at træne i fredelig civil ulydighed, så netværkets aktivister er klar til at gennemføre flere aktioner i forbindelse med FN's næste klimatopmøde den 23. september.

– Aftalens afsnit om klima indeholder nogle fine målsætninger. Nu skal vi sikre, at de bliver ført ud i livet – og udvidet. Der er lang vej endnu, lyder reaktionen på grundlaget for den nye regering.

Extinction Rebellion mener, at der er brug for at indføre en klimanødtilstand.

– Det er et skridt i den rigtige retning, at den nye aftale italesætter klimakrisen som det, den er, nemlig en krise. Det har længe været et af Extinction Rebellions krav, at politikerne begynder at fortælle sandheden. De internationale eksperter mener, at vi skal behandle det som en krise. Derfor bør politikerne indføre en slags klimanødtilstand og gennemføre radikale forandringer af alle dele af vores samfund, siger aktiv i Extinction Rebellion Denmark, Andreas Engholm, til Arbejderen.

Han efterlyser, at regeringen bliver bedre til at gøre det konkret for folk, hvad konsekvenserne bliver for vores liv og vores klode, hvis vi fortsætter med at producere og forbruge, som vi gør.

Selvom der er mange gode målsætninger i aftalen, så er der stadig lang vej igen, mener den unge aktivist.

– Danmark lægger eksempelvis fortsat jord til en masse fossil energiinfrastruktur. Og der er planer om at udvide med nye projekter. Det er stik imod eksperterne og FN's anbefalinger om at lade de fossile brændsler blive i jorden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jun. 2019 - 10:43   26. jun. 2019 - 15:58

S-regering

ml@arbejderen.dk