22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Klimarådet i klar udmelding til regeringen: Drop oliejagten i Nordsøen

8. udbudsrunde skydes ned

Klimarådet i klar udmelding til regeringen: Drop oliejagten i Nordsøen

Der skal ikke hives mere olie og gas op af Nordsøen. I stedet skal Danmark være foregangsland og sende et stærkt klimapolitisk signal. Sådan lyder den klare besked fra Klimarådet til regeringen.

Store energigiganter har i årevis pumpet olie og gas op af Nordsøen. Men nu bør regeringen sige stop, lyder opfordringen fra Klimarådet.
FOTO: Mærks Oil
1 af 1

Lad olien og gassen blive i Nordsøen, og drop det planlagte udbud – og alle fremtidige udbud – af efterforskning af fossile brændsler i Nordsøen.

Sådan lyder den klare besked fra Klimarådet til regeringen.

Fortsat olie- og gasjagt er i modstrid med ønsket om Danmark som foregangsland på klimaområdet.
Klimarådet

Et stop for ny efterforskning af olie og gas i Nordsøen vil "styrke troværdigheden om 70-procentsmålet og udgøre et stærkt klimapolitisk signal internationalt". Herudover vil det gavne, at Danmark producerer mindre olie og gas, skriver Klimarådet blandt andet i sin anbefaling til regeringen.

Det var den tidligere regering, der i maj 2018 satte gang i den 8. udbudsrunde for Nordsøen og sendte en række områder i Nordsøen i udbud hos store energifirmaer for at indhente tilbud på at udvinde endnu mere olie og gas i Nordsøen.

Men i januar 2020 udskød den nuværende regering beslutningen om licenserne, og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen bad Klimarådet komme med en faglig vurdering af en fortsat olie- og gasproduktions konsekvenser for Danmarks målsætning om at skære 70 procent af drivhusgasudledningerne inden år 2030.

Torsdag offentliggjorde Klimarådet så sin rapport, og anbefalingen er klar: Den 8. udbudsrunde og fortsat olie- og gasjagt i Nordsøen er "i modstrid med ambitionen om Danmark som foregangsland på klimaområdet".

Fire selskaber klar til olieeventyr

Fire store udenlandske energiselskaber – Ardent Oil Ltd., Lundin Norway AS, MOL Dania ApS og Total E&P – har i forbindelse med den 8. udbudsrunde indsendt hver deres ansøgning om at få lov til at efterforske og udvinde olie og gas i Nordsøen.

>> LÆS OGSÅ: Regeringen overvejer ny olie- og gasjagt i Nordsøen

Det er ministeren alene, der – efter at have forelagt ansøgningerne i Folketingets Klima- og Miljøudvalg – skal tage stilling til, om de fire udenlandske energiselskaber skal slippes løs på olie- og gasjagt i Nordsøen.

Miljøbevægelser kræver stop

Det er ikke kun Klimarådet, der lægger pres på ministeren.

Det samme gør Greenpeace, Klimabevægelsen i Danmark, Ingeniørforeningen, Dansk Magisterforening, 92-gruppen og syv andre organisationer, der netop har lanceret et borgerforslag om at forbyde ny olie- og gasjagt i Nordsøen.

– Vi befinder os midt i en klimakrise, der gør fremtiden dybt usikker for min og de næste generationer, og det er håbløst og dybt uansvarligt, at regeringen nøler i en af de mest definerende beslutninger for Danmarks grønne fremtid. Der er akut brug for at stoppe jagten efter ny olie og gas i Nordsøen, og nu opfordrer vi befolkningen til at skrive under på borgerforslaget, så vi kan sætte gang i den handling for klimaet, som regeringen svigter lige nu. Danmark skal bidrage til de grønne løsninger og ikke forlænge tiden som oliestat, siger formand for Klimabevægelsen i Danmark Frederik Roland Sandby.

– Verdens lande har allerede i dag planer om at producere langt flere fossile brændsler, end hvad der er foreneligt med vores klimaløfter. Det giver ingen mening, hvis regeringen siger ja til at forlænge oliejagten til i hvert fald 2056, når hele verden skal være CO2-neutral i 2050. Det kræver en hurtig udfasning af fossile brændsler, hvis vi skal afværge klimakrisen, og derfor har verden desperat brug for kraftige signaler fra rige lande om, at vi skal lukke ned for jagten på olie og gas så hurtigt som muligt. Hvis du er i et hul og gerne vil op, så er første skridt at holde op med at grave, siger klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Helene Hagel.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. jun. 2020 - 06:03   04. jun. 2020 - 11:38

Klima

ml@arbejderen.dk