10 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Klimastrejker i 28 byer over hele Danmark

Kræver Paris-aftalen overholdt

Klimastrejker i 28 byer over hele Danmark

Antallet af klimastrejker er mere end fordoblet - fra 12 i februar til 28 i dag. Bevægelsen ruller selvstændigt derudaf. Og i små byer tager elever selv initiativer på deres lokale skole.

I dag er der ny rekord i antal klimastrejker.
FOTO: Klimastrejke.org
1 af 1

I dag strejker børn og unge i 28 byer over hele Danmark.

Siden de første klimastrejker blev afholdt i november, er antallet af byer, hvor der strejkes, fordoblet – fra seks i november til 12 i februar til 28 byer i dag.

Vi er en levende bevægelse, der bare ruller derudaf af sig selv og hele tiden bliver spredt længere ud.
Sussi Lillelund, Den Grønne Studenterbevægelse

– Vi forsøger at skabe et fællesskab i klimakampen og en større, samlende bevægelse for alle, der vil være med i klimakampen og gøre noget aktivt, fortæller Sussi Lillelund til Arbejderen.

Hun er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse, der tog initiativ til de første klimastrejker herhjemme. Og så er hun pressekoordinator for klimastrejke-bevægelsen og med til at drive klimastrejke.org, der samler de lokale klimastrejker.

Denne gang bakker blandt andre de lærerstuderende op om klimastrejkerne. Og strejkerne finder ikke længere kun sted i storbyerne. En række mindre byer, som Aars, Egedal, Kerteminde, Odder og Sorø er kommet på strejkekortet.

Kræver ambitiøs klimapolitik

Initiativet til strejkerne er taget af elever og studerende lokalt. Målet med strejkerne er at få politikerne til at overholde Paris-aftalen, der skal holde den globale temperaturstigning på under to grader.

De unge strejker i et par timer eller hele dagen og samles foran de lokale rådhuse, på skolens parkeringsplads og i bymidter rundt om i Danmark. I København er der fra klokken 10 til 18 børne- og familievenlige events på Christiansborg Slotsplads.

– De omfattende strejker, der bare vokser og vokser, viser, at der er en kæmpe appetit blandt børn og unge for en ambitiøs klimapolitik nu. Der er kommet en ny generation, der ikke forstår, hvorfor politikerne ikke har gjort noget, uddyber Sussi Lillelund.

Den Grønne Studenterbevægelse er på få måneder vokset fra at være et lille initiativ taget af en gruppe unge på Københavns Universitet til at være en bred bevægelse, som omfatter både folkeskoleelever, gymnasieelever, højskoleelever, handelsskoleelever og mange andre.

De unge nøjes ikke med at klimastrejke. Hver torsdag møder de op foran Folketinget for at give politikerne "en klimapåmindelse".

>> LÆS OGSÅ: Den Grønne Studenterbevægelse vil skabe håb for fremtiden

13-årig har samlet kammerater

Op til i dag har Sussie Lillelund haft travlt med at koordinere de mange strejker og svare på spørgsmål fra folkeskoleelever, der vil have praktisk hjælp til at arrangere deres første klimastrejke.

En af dem er 15-årige Eva fra Nørrum, som vil indkalde til klimastrejke foran Egedal Rådhus.13-årige Sylvester fra Værløse har samlet tyve kammerater på sin skole, der vil stille sig op på parkeringspladsen på sin skole med skilte.

– Andre unge har skrevet debatindlæg og oprettet Instragram-profiler og hjemmesider. Det viser, at vi er en levende bevægelse, der bare ruller derudaf af sig selv og hele tiden bliver spredt længere ud, fortæller Sussi Lillelund.

Udover strejkerne er flere hundrede unge gået i gang med at skrive klimabreve til den kommende statsminister.

De unges klimastrejker bliver bakket op af 13 organisationer. Det er blandt andre Danmarks Naturfredningsforening, NOAH Friends of the Earth Danmark, Greenpeace og Økologisk Landsforening.

Den danske klimastrejke i dag er en del af en større international klimastrejke-dag. Børn og unge i mere end 1300 byer i 98 lande dropper skoledagen for få politikerne til at handle på klimaforandringerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. mar. 2019 - 07:00   15. mar. 2019 - 07:10

Klima

ml@arbejderen.dk