Det kommunale oprør fyldte meget i debatten lørdag på Enhedslistens årsmøde.
Partiet er stolt af sin indsats, hvor de forskellige lag af partiet: Lokale aktivister, fagforeningsfolk, byrådmedlemmer og folketingsmedlemmer har arbejdet på hver deres front med at støtte og udvikle kampen mod omprioriteringsbidraget.
Det betød, at vi blev et handlingens parti.
Maria José Hansen
"Enhedslistens medlemmer har ydet en stor indsats i forårets mobilisering. Det lover vi at fortsætte med", hedder det i en udtalelse, der blev vedtaget på årsmødet.
På Enhedslistens årsmøde i 2015 blev det indføjet i arbejdsplanen, at listen skulle arbejde på et kommunalt oprør mod de stramme økonomiske rammer, som regeringen fastsætter for kommunernes økonomi.
Ros til kampagneplan
Der var ros til Enhedslistens hovedbestyrelse over at have taget den beslutning alvorligt.
– Ledelsen lavede en fantastisk kampagneplan, som hele partiet førte ud i livet. Det betød, at vi blev et handlingens parti, hvor afdelingernes rolle blev tydelig. Vi skal fortsætte ad den vej, sagde Maria José Hansen fra Nørrebro i beretningsdebatten.
På årsmødet sidste år besluttede Enhedslisten at sætte fokus på opbygningen af en stærk venstrefløj og styrke sit engagement i fagbevægelsen og de folkelige bevægelser. Partiet ser indsatsen i kampen mod regeringens omprioriteringsbidrag som et udtryk for, at man er rykket på den dagsorden.
Hovedbestyrelsen gjorde i sin beretning status over indsatsen.
– Vi er langt fra i mål, men vi er på vej, sagde Katrine Toft Mikkelsen, der aflagde beretningen på årsmødet.
Tidligere har partiet haft problemer med at få det parlamentariske og det udenomparlamentariske arbejde til at fungere i sammenhæng.
Udover det kommunale oprør vil Enhedslisten i den kommende tid have stor fokus på kampen mod køb af nye kampfly.
Efterlysning af analyse
Siden sidste årsmøde i september 2015 år har Enhedslisten udover det kommunale oprør prioriteret afstemningen om det retslige EU-forbehold. Det betød til gengæld, at protesterne omkring klimatopmødet i Paris blev nedprioriteret. Det samme skete med indsatsen omkring handelsaftalen TTIP.
Begge dele mødte kritik på årsmødet.
– Klimakatastrofen er den største trussel mod menneskeheden. Det er vi nødt til at prioritere højt, sagde Maria Temponeras fra Skanderborg.
En række af de delegerede opfordrede partiet til udover kampen mod de kommunale nedskæringer, at have fokus på de nederste i samfundet, kontanthjælpsmodtagerne, der rammes hårdt af de mange reformer.
Der var fra flere delegerede kritik af beretningen for at mangle analyse af den politiske situation.
– Der mangler en vurdering af den meget svage Løkke-regering, Mette Frederiksens rolle og den kløft, der er ved at udvikle sig mellem de etablerede partier og befolkningen, sagde Hans Jørgen Vad fra Aarhus.
Andre delegerede efterlyste, at Enhedslisten bliver bedre til at tale direkte til de danskere, der føler sig magtesløse og forrådt, og som i stort tal falder for Dansk Folkepartis løfter.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278