22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommuner må frit skære i hjemmehjælpen

Grønt lys fra socialministeren:

Kommuner må frit skære i hjemmehjælpen

Dom i Østre Landsret åbner en ladeport for, at alle kommuner kan skære ned på hjemmehjælpen, fordi de mangler penge. Men socialministeren har ingen planer om at gøre noget ved problemet.

Hjemmehjælpen til rengøring er blevet skåret kraftigt i de seneste år.
FOTO: Bille
1 af 1

Socialminister Karen Hækkerup (S) vil ikke gøre noget for at forhindre landets kommuner i at skære ned på hjemmehjælpen alene begrundet i sparehensyn, som Køge Kommune har gjort det. 

Det kom frem, da ministeren i sidste uge var kaldt i samråd i Folketinget af Finn Sørensen, Enhedslistens socialordfører. Han er dybt bekymret over ministerens indstilling.

I oktober afgjorde Østre Landsret, at det var i orden, at Køge Kommune i 2010 tog hjemmehjælpen fra flere ældre, fordi kommunen havde økonomiske problemer.

Stadfæster Højesteret Køgedommen, er der ingen grænser for, hvad kommunerne kan skære ned på.

Finn Sørensen, Enhedslisten

En af dem var 87-årige Minna Jørgensen, der har dårlig ryg, dårlige ben, to kunstige knæ og en kunstig hofte. Hun har fået hjemmehjælp i 10 år, og helbredet er bestemt ikke blevet bedre i den periode. Alligevel mente Køge Kommune, at hun godt kunne klare sig uden hjemmehjælp og kommunen fik ret i landsretten. Sagen er nu anket til Højesteret. 

- Hvis Højesteret stadfæster dommen, vil det åbne en ladeport for, at alle kommuner kan gøre lige som Køge, sagde Finn Sørensen på samrådet.

Store nedskæringer

Han underbyggede sin bekymring ved at henvise til, at der i perioden 2008 til 2011 er skåret næsten 25 procent af den praktiske hjemmehjælp og knap ni procent af hjælpen til personlig pleje. I samme periode er der blevet 10 procent flere ældre over 65 år. 

Samrådet afslørede, at ministeren ikke har tænkt sig at gøre noget som helst.

Hun afviste at udtale sig om konsekvenserne af Køge-sagen, før der er truffet en afgørelse i Højesteret. Det er endnu ikke fastsat hvornår sagen kommer for. 

Karen Hækkerup mener ikke, at Køge Kommune har gjort noget ulovligt.

- Det er ikke ulovligt at sænke det generelle vejledende serviceniveau for hjemmehjælpen, når bare det sker indenfor lovens rammer, og der laves en individuel vurdering i hvert enkelt tilfælde, erklærede Karen Hækkerup. 

Strid om serviceloven

Finn Sørensen er uenig. Han mener, at Køge Kommune handler i strid med servicelovens paragraf 83. Den slår fast, at kommunalbestyrelsen har pligt til at yde hjælp eller støtte til praktiske opgaver i hjemmet til personer, som ikke selv kan udføre opgaverne. Ifølge loven skal hjælpen basere sig på en konkret og individuel vurdering af det enkelte menneske. 

Ministeren understregede på samrådet, at det efter hendes mening ikke betyder, at ældre har ret til at blive ved med at modtage den hjælp, de engang er blevet tildelt. Hun henviste igen og igen til de mange nye teknologiske hjælpemidler som robotstøvsuger, spiserobot og vasketoilet, som gør flere ældre i stand til at klare sig selv. 

Enhver snak om præcisering af serviceloven blev kraftigt afvist af Karen Hækkerup.

- Minimumsstandarder vil blive et enormt bureaukrati. Det vil kunne betyde mindre hjælp til den enkelte, Jeg er sikker på at mange kommuner vil sige, at så har de ret til at lægge sig på minimum. Det bedste er en rammelov som serviceloven, erklærede ministeren.

Hun har stor forståelse for de økonomisk pressede kommuner.

- Det er naturligt, når økonomien i kommunerne er presset, at man ser på, om den hjælp, der er givet tidligere, var i overkanten, og eventuelt beslutter at fremover skal de ældre få bragt varer ud i stedet for at hjemmehjælperen køber ind, sagde ministeren.

Skuffet socialordfører

Finn Sørensen understregede på samrådet, at når kommunernes økonomi er så presset, skyldes det regeringens meget stramme økonomiske ramme, og at regeringen derfor har et ansvar for de nedskæringer, som ældre bliver udsat for. 

Han er skuffet over ministerens "snakken uden om" på samrådet.

- Ministeren forholder sig slet ikke til, hvad der skal ske, hvis Højesteret stadfæster Køge-dommen. Jeg siger ikke, at det nødvendigvis er en god ide med minimumsstandarder. Men der er i hvert fald brug for at få præciseret i serviceloven, at kommunerne ikke må skære i hjemmehjælpen, hvis der ikke er sket ændringer i borgerens tilstand eller givet en form for kompensation for funktionsnedsættelsen. Gør vi ikke det, er der ingen grænser for, hvad kommunerne kan skære ned på, siger Finn Sørensen til Arbejderen efter samrådet. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. dec. 2012 - 11:00   08. dec. 2012 - 11:00

Hjemmehjælp

ur@arbejderen.dk
Mindre hjemmehjælp
  • I 58 procent af kommunerne er antallet af ældre, som får hjemmehjælp til praktiske opgaver som rengøring, faldet fra 2011 til 2012.  I samme periode faldt antallet af ældre, som får hjælp til personlig pleje i 41 procent af kommunerne.
  • I 2011 fik 71 procent af hjemmehjælpsmodtagerne gjort rent hver 14 dag, mens 18 procent havde hjælp til rengøring hver tredje uge. Året efter var de tilsvarende tal 66 procent og 28 procent. 

Kilde: "Den kommunale hjemmepleje 2012" lavet af TNS Gallup.