Når udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fastholder, at Danmark ikke skal modtage kvoteflygtninge i år og i 2019, er hun ude af sync med stadig flere kommunalpolitikere - også med hendes egne partifæller.
Mindst 17 Venstre-borgmestre er, ifølge DR Nyheder, klar til at tage flere flygtninge.
– Min holdning er, at vi skal tage vores del af ansvaret.
Borgmester Hans Østergaard (V)
– Vi har været gode til at integrere de flygtninge, vi har fået indtil nu, så det gør vi selvfølgelig også med de næste, der måtte komme. Hvis Støjberg giver en melding om, at vi skal modtage kvoteflygtninge, så er vi klar, siger Karsten Søndergaard (V), som er borgmester i Egedal Kommune.
– Min holdning er, at vi skal tage vores del af ansvaret. Og dermed siger jeg også, at jeg er åben for, at vi tager den del, der passer til vores kommune, istemmer borgmester Hans Østergaard (V) fra Ringkjøbing-Skjern.
København har plads til flere kvoteflygtninge
Venstre-borgmestrene er på linie med et bredt flertal af de københavnske politikere, som for nylig har været ude i pressen med ønske om, at København modtager flere flygtninge.
Københavner-politikernes udmeldinger startede med, at beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) i Berlingske i august kom med følgende udtalelse:
– Vi kan godt tage flere. De sidste to år har antallet af flygtninge ligget på omkring 150, og det har været uproblematisk.
Susan Hedlund fra Socialdemokratiet har efterfølgende til TV2 Lorry udtalt, at "vi sagtens kan tage imod flere flygtninge." Hun tilføjede:
– Vi har jo aldrig fået dem, vi skulle have. Så det ville være mærkeligt, hvis vi ikke kunne tage imod flere.
Forslag i Borgerrepræsentationen
Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og Socialistisk Folkeparti har stillet forslag til Københavns Borgerrepræsentation om sagen. Forslaget var til behandling torsdag aften.
Konkret ønskede de, at overborgmester Frank Jensen (S) pålægges at rette henvendelse til udlændinge- og integrationsministren om at åbne op for, at Københavns Kommune kan modtage op til 500 FN-kvoteflygtninge.
I begrundelsen for forslaget peger de på, at "Københavnerne har vist sig parate til og engagerede i at deltage i integration af de nyankomne flygtninge."
Ulrik Kohl (EL) er medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune. Han fortæller til Arbejderen:
– Jeg er overvældet over så positivt flygtningene er blevet modtaget. Der er en plan for, hvor de skal bo og en plan for at hjælpe dem videre. De erhvervsdrivende har været meget imødekommende.
Han fortsætter:
– Der er ikke noget grundlag for det, når regerinen siger, at der er brug for et pusterum. Det er helt vildt bare at sidde og se til.
Forslaget faldt med en stemme
Forslaget fra de fire partier faldt ved afstemningen i Borgerrepræsenmed med en stemmes flertal. Repræsentanterne fra Socialdemokratiet og Venstre stemte imod.
De gentog under debatten, at København godt kan tage det antal kvoteflygtninge, som de vil blive pålagt men mente, at beslutningen om modtagelse og fordeling af flygtninge skal tages i Folketinget.
Per Clausen, som sidder i Aalborg Byråd for Enhedslisten, fortæller til Arbejderen, at Enhedslisten har stillet et tilsvarende forslag om, at Aalborg Kommune skal modtage 100 FN-kvoteflygtninge. Forslaget har ikke været behandlet endnu.
Inger Støjberg holder fast
Inger Støjbergs billede af, hvordan det står til med integrationen i landet, er tilsyneladende et andet end det, som opleves i kommunerne. Hun skriver således på Udlændinge- og integrationsministeriets hjemmeside:
–Selv om vi har fået markant bedre styr på tilstrømningen, er vi stadig i den situation, at vi kæmper med at få integreret de mange flygtninge, der er kommet til Danmark i de seneste år. Derfor har jeg besluttet, at Danmark ikke skal tage kvoteflygtninge i 2018.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278