08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommunisterne går frem

Flere revolutionære stemmer

Kommunisterne går frem

De fleste steder, hvor kommunister stillede op til kommunal- og regionsvalg, gik de frem - mest i København, hvor listen Kommunisterne, der i år er et samarbejde mellem KP, KPiD og DKP, mere end fordoblede stemmetallet.

Det har været en forrygende valgkamp, selv om vi ikke kom ind i "borgerreppen", opsummerer Anders Sørensen, der stillede op for listen Kommunisterne. Her fotograferet foran Trabibar i hjertet af Nørrebro, hvor der var valgfest tirsdag aften. Også i Århus blev der festet - her dannede Café Oscar rammen om Kommunistisk Fælleslistes valgfest.
FOTO: Andrea Sigaard
Det har været en forrygende valgkamp, selv om vi ikke kom ind i "borgerreppen", opsummerer Anders Sørensen, der stillede op for listen Kommunisterne. Her fotograferet foran Trabibar i hjertet af Nørrebro, hvor der var valgfest tirsdag aften. Også i Århus blev der festet - her dannede Café Oscar rammen om Kommunistisk Fælleslistes valgfest.
FOTO: PN

De fleste steder i landet, hvor det ved dette kommunal- og regionsvalg var muligt at stemme på kommunister, gik listerne frem. Ikke nok til at vinde mandater, ganske vist. Men derfor har valgkampen absolut ikke være spildt, understreger Anders Sørensen, der stillede op i København for listen Kommunisterne, som fik 1171 stemmer. Det er mere end en fordobling i forhold til valget i 2009.

Vi fik rejst vores mærkesager og har tænkt os af forfølge dem på anden vis efter valget.
Jan Sylvest Andersen

- Jeg synes det har været en forrygende valgkamp, hvor vi er kommet i kontakt med rigtig mange københavnere, og er blevet godt modtaget overalt. Vi har delt 16.000 valg-flyers ud og stemt hundredevis af dørklokker, siger Anders Sørensen, som er medlem af Kommunistisk Parti.

- Jeg har fået utrolig stor opbakning - ikke mindst fra partiets ungdomsafdeling i København, som også arrangede en valgfest i går på Trabibar på Nørrebro, hvor der deltog en masse unge - også unge, jeg aldrig har set før, men som kom og hujede og var glade over, at kommunisterne fik så mange stemmer, siger 28-årige Anders Sørensen til Arbejderen.

Støtte fra fagbevægelsen

Han har også fået opbakning fra sin fagforening, 3F København. Han blev sammen med andre fagforeningsmedlemmer, der stillede op til kommunalvalget, indkaldt til et møde og spurgt om han kunne støtte de krav, som fagforeningen havde stillet op.

- Det kunne jeg selvfølgelig, og de af os, der kunne det, fik så vores navn og foto i et brev, som blev sendt ud til medlemmerne, med opfordring til at stemme på kandidater, der støtter fagforeningens krav. Det synes jeg er vildt fedt, i stedet for at man bare siger "Stem på et arbejderparti". Jeg har også mødt en utrolig opbakning fra ungdomsklubben i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening, forklarer Anders Sørensen.

På de mange valgmøder, han har deltaget i, har han især kæmpet for Kommunisternes krav om en øget indsats mod social dumping, og for at bryde budgetlovens lænker.

- Det vil jeg og kommunisterne i København selvfølgelig fortsætte med at arbejde for, selvom vi ikke kom ind i Borgerrepræsentationen. Det skylder vi den store faglige støtte, vi har fået, understreger Anders Sørensen.

Kampen fortsætter

Også i Århus gik den kommunistiske liste frem. Dog fra et mere beskedent grundlag fra 208 til 345 stemmer.

- Kommunistisk Fællesliste blev desværre ikke repræsenteret i byrådet denne gang, men vi fik rejst vores mærkesager og har tænkt os af forfølge dem på anden vis efter valget, siger listens spidskandidat Jan Sylvest Andersen til Arbejderen.

Han synest, at den kommunistiske fællesliste har ført en god valgkamp.

- Vi har fået sat fokus på de emner, vi ville sætte fokus på, først og fremmest kampen mod social dumping og mod udlicitering og privatisering. vi har fået rejst emnet i medierne og i byens faglige kredse. vi havde også en bustur, hvor vi kom i kontakt med mange af dem, der er berørt af social dumping og velfærdsforringelserne.

- Nu fortsætter vi arbejdet i fagbevægelsen og de folkelige bevægelser for vores mærkesager, kampen mod social dumping og mod udlicitering og privatisering sluttede jo ikke med krydset på stemmesedlen, forklarer Jan Sylvest Andersen.

Han sender en tak til dem der stemte på listen og på ham personligt, og ønsker dertil Enhedslisten stort tillykkke med deres fremgang i Arhus.

Også fremgang ved regionsvalgene

Kommunalvalget i år var det første, hvor Kommunistisk Parti opstillede sammen med henholdsvis KPiD i Aarhus og KPiD og DKP i København.

Ved regionsrådsvalgene var det alene KPiD, der stillede kandidater op. I Hovedstaden fik partiet 2105 stemmer - en pæn fremgang fra 1585 stemmer ved sidste regionsrådsvalg. I Region Midtjylland og Region Nordjylland, hvor partiet stillede op for første gang, høstede det henholdsvis 682 og 319 stemmer.

KPiD stillede også alene i Vesthimmerland og Albertslund kommuner og fik henholdsvis 39 og 32 stemmer.

De personlige stemmer på kommunisterne i såvel kommunal- som regionsrådsvalget var endnu ikke optalt ved redaktionens slutning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. nov. 2013 - 10:07   20. nov. 2013 - 18:01

Kommunister

he@arbejderen.dk
Stemmer på kommunisterne

Kommunalvalg: 2013 (2009-tal i parentes)

  • København: 1171 (452)

  • Århus: 345 (208)

  • Vesthimmerland: 39 (71)

  • Albertslund: 26 (43)

Regionsvalg:

  • Hovedstaden: 2105 (1585)

  • Midtjylland: 682

  • Nordjylland: 319