Fire par, der blev ramt af kontanthjælpsreformens krav om gensidig forsørgerpligt, har fået fri proces til at føre retssag mod staten.
- De berørte kontanthjælpsmodtagere er meget glade. Det er godt, at vi nu kan få afprøvet om kravet om gensidig forsørgerpligt er i overensstemmelse med grundloven, siger Line Barfod, der er advokat for de fire par.
Det kommer til at vare længe, før der ligger en afgørelse.
Da kontanthjælpsreformen trådte i kraft den 1. januar sidste år, fik samlevende par pligt til at forsørge hinanden, hvis den ene er på kontanthjælp. Omkring 12.000 par blev ramt af reformen, mange har mistet halvdelen af deres kontanthjælp. For mange par har de nye regler betydet, at de måtte flytte fra hinanden.
Line Barfod mener, at reglen om gensidig forsørgerpligt er i strid med grundlovens paragraf 75 om, at den, der ikke kan forsørge sig selv, har ret til forsørgelse fra det offentlige.
Sagsøgerne mener også, at gensidig forsørgerpligt er i strid med grundlovens paragraf 73 om ejendomsrettens ukrænkelighed, ud fra den betragtning, at kommunen kan beslaglægge dele af samleverens indkomst, hvis han eller hun afviser at forsørge partneren på kontanthjælp.
Derudover henviser de til, at reglen er i strid med menneskerettighedskonventionens ord om retten til et familieliv, da den har betydet opløsning af familier.
I forbindelse med aftalen om finansloven for 2015 fik Enhedslisten og SF presset den tidligere regering til at afskaffe reglerne om gensidig forsørgerpligt fra 1. januar 2016.
Men det betyder ikke, at en retssag nu er ligegyldig, understreger Line Barfod.
- Det er vigtigt at få fastslået, at det er i strid med grundloven, så politikere ikke endnu engang får en ide om at indføre gensidig forsørgerpligt, siger hun.
Det har taget over et år for de fire par at få Civilstyrelsen til at bevilge fri proces. Og det kommer til at tage længe endnu, før der ligger en afgørelse i sagen, understreger Line Barfod.
Sagen skal køre ved Østre Landsret. I bedste fald kan den starte der i begyndelsen af 2016.
- Da der er tale om en meget principiel afgørelse, kan vi risikere, at sagen efterfølgende skal videre ved Højesteret, forklarer Line Barfod.
Enhedslisten stiller nu en række spørgsmål til beskæftigelsesministeren, om hvor vidt Venstre har planer om at genindføre den gensidige forsørgerpligt, når den bliver afskaffet 1. januar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278