08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kræver ensartet kommunal service

Kræver ensartet kommunal service

56 procent af danskerne mener, at det er vigtigt at garantere alle den samme service, uanset hvor de bor.

Det svækker opbakningen til det kommunale selvstyre, når simple sammenligninger af udgifter til for eksempel ældre, børnepasning og skoler udpensles i medierne, mener forskere.
FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Danskerne ønsker mere lighed og ensartethed i den kommunale service. Det viser en undersøgelse, som Ugebrevet A4 har foretage.

56 procent af danskerne mener, at det er vigtigere at garantere alle den samme service, uanset hvor de bor, end at opretholde det kommunale selvstyre. Kun 23 procent finder det kommunale selvstyre vigtigst.

Problemet er, at afstanden til borgerne blev meget større end forventet i de sammenlagte kommuner.
Ulf Hjelmar. 

Blandt forskere er der ikke tvivl om, at det svækker opbakningen til det kommunale selvstyre, når simple sammenligninger af udgifter til for eksempel ældre, børnepasning og skoler udpensles i medierne.

Især fordi man i den sammenhæng overser, at kommunerne har forskellige økonomiske grundvilkår, og at meningen med det kommunale selvstyre netop er at give plads til ulighed. 

Kommunalreformen i 2007 og de kommuner, der i mange tilfælde blev meget større end planlagt, har også været en mavepuster for det kommunale selvstyre. Det mener Ulf Hjelmar, programchef i KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning , der har forsket i opbakningen til det lokale selvstyre.

Den nærhed til borgerne, som stod i de politiske oplæg til reformen, har nemlig aldrig indfundet sig, påpeger han overfor Ugebrevet A4.

- Meningen med kommunalreformen var at give kommunerne flere opgaver og større muskler. Man havde forventninger om, at det ville give mere holdbare løsninger, når store velfærdsopgaver blev løst tættere på borgerne af kommunerne. Men problemet er, at afstanden til borgerne blev meget større end forventet i de sammenlagte kommuner, siger Ulf Hjelmar.  

Der er ikke længere tale om lokalt selvstyre, men om kommunalt selvstyre. Og det kræver en ekstra indsats at få danskerne til at bakke op om, påpeger han. For undersøgelser har vist, at vi identificerer os med Danmark og vores lokalsamfund – ikke kommunen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. nov. 2013 - 10:05   15. nov. 2013 - 10:15

Kommuner

bi@arbejderen.dk