Fagfolk med tæt kendskab til psykiatrien efterlyser flere ansatte både på de socialpsykiatriske bosteder og på de psykiatriske hospitalsafsnit.
Om aftenen er vi måske to ansatte til 20 mennesker.
Mia Kristina Hansen, Lindegården
Det krav gik igen i det ene oplæg efter det andet, da der i dag var høring på Christiansborg om forholdene i psykiatrien.
Baggrunden for høringen var drabet i marts på sosu-assistent Vivi Nielsen, der var ansat på bostedet Lindegården i Roskilde. Det er det femte drab i løbet af fire år på en ansat i botilbud.
Flere senge
Fagfolkene peger samstemmende på, at der er brug for flere ansatte på både bosteder og sengeafdelinger samt flere psykiatriske sengepladser.
Årsagen til det tragiske drab på Lindegården skal findes i en årelang økonomisk udsultning af psykiatrien, slog landsformanden for SIND, Knud Kristensen, fast.
– Det gælder både den kommunale og den regionale psykiatri. Der er godt nok kommet flere penge. I perioden fra 2007 til 2014 kom der 17 procent flere kroner til den regionale psykiatri, men antallet af patienter steg i samme periode med 43 procent, sagde Knud Kristensen.
Han henviste ligesom flere andre deltagere til eksempler, hvor mennesker med en alvorlig sindslidelse forgæves har forsøgt at blive indlagt for efterfølgede at begå selvmord.
Centerchef Thomas I. Jensen fra Danske Regioner, der er ansvarlig for den psykiatriske hospitalsbehandling, afviste som den eneste, at der er brug for flere sengepladser.
– Jeg tror ikke flere senge løser problemet. Lange indlæggelser gør i sig selv ingen raske, sagde Thomas I. Jensen.
Pressede bosteder
At det er så svært, at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, betyder, at meget syge mennesker opholder sig på bostederne, der ikke har den nødvendige kapacitet til at tage sig af dem, fortalte pædagog Mia Kristina Hansen fra Lindegården. Det fører til vold og utryghed blandt både de ansatte og de øvrige beboere.
– Vi er ikke ret meget personale. Om aftenen er vi måske to ansatte til 20 mennesker. Der er ikke tid til den enkelte, til at løse aktuelle problemstillinger på stedet, sagde Mia Kristiana Hansen.
Der var stor enighed på høringen om, at der er brug for et særligt behandlingstilbud til den lille gruppe af svært psykisk syge, der samtidig har et misbrug.
– Der er brug for højt specialiserede misbrugsafdelinger i behandlingspsykiatrien, der kan behandle både misbrug og psykisk sygdom, sagde for eksempel Thorstein Theilgård, generalsekretær for Bedre Psykiatri.
Danske Regioner vil oprette en særlig type institutioner til denne gruppe. Her skal det være muligt at bruge tvang i modsætning til på de nuværende bosteder.
Stort set alle andre oplægsholdere advarede mod at skabe øgede muligheder for brug af tvang og gøre det muligt at bruge tvang i folks eget hjem, som en sådan institution vil være.
Socialminister Karen Ellemann deltog på den første del af høringen, mens sundhedsministeren var forhindret i at være med.
Karen Ellemann lovede, at regeringen vil løfte sig ansvar med at finde løsninger på problemerne i psykiatrien, uden at hun kom nærmere ind på, hvor hun ser løsningsmuligheder. Hun meddelte dog, at det er et emne i de igangværende økonomiforhandlinger mellem regeringen og kommunerne.
Arbejderen følger senere op med flere artikler om høringen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278