23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kræver folkeafstemning om EU

Folkebevægelsen mod EU samler underskrifter

Kræver folkeafstemning om EU

Lørdag lancerer Folkebevægelsen mod EU en kampagne for at få en folkeafstemning om Danmarks medlemsskab af EU. Den skal sende et signal til politikerne om at vi også vil høres.

FOTO: Olivier Hansen/GUE/NGL
1 af 1

Skal Danmark fortsat være medlem af EU?

Det skal danskerne spørges om, mener Folkebevægelsen mod EU, der på sit landsmøde søsætter en underskriftsindsamling for en folkeafstemning om det danske EU-medlemsskab.

Vi vil give danskerne mulighed for at tilkendegive, at vi ønsker at blive hørt.
Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU

– Det EU, vi har i dag, er radikalt anderledes end det EF, vi stemte om i 1972. Dengang var der kun tale om et handelssamarbejde. I dag har EU centraliseret magten. Der er indført overnationale flertalsafgørelser, og vetoretten er afskaffet på en række områder, så landene kan blive stemt ned og tvunget til at indføre lovgivning, de ikke ønsker, siger Folkebevægelsen mod EU's medlem af EU-parlamentet, Rina Ronja Kari, til Arbejderen.

Hun mener derfor, at det er rimeligt at spørge befolkningen, om det EU vi har i dag, er det fællesskab, de ville være medlem af i 1972. Og Rina Ronja Kari understreger, at alle – også tilhængere af EU – kan skrive under på kravet om en folkeafstemning.

– Vi vil give danskerne mulighed for at tilkendegive, at vi ønsker at blive hørt, og sige til politikerne, at vi også vil have en folkeafstemning om medlemsskabet. Det her handler ikke om, hvor vidt man er for eller imod EU. Det handler om at få en demokratisk debat, og få mulighed for at blive hørt om Danmarks fortsatte EU-medlemsskab. Det tror jeg, mange danskere ønsker.

Lørdag lancerer Folkebevægelsen mod EU en temaside, hvor du kan læse mere om kravet om en folkeafstemning og skrive under. Herudover vil der blive samlet underskriftet ind af Folkebevægelsens komitéer, der i den kommende tid går på gaden. Ligeledes vil Folkebevægelsens aktivister have lister med ud på arbejdspladser og uddannelsessteder. 

>> Skriv under for en folkeafstemning om EU her

Men underskriftsindsamlingen handler om meget mere end en underskrift, understreger Rina Ronja Kari.

– Det er også en anledning til, at vi kommer ud til folk og får en debat og hører om, hvordan de synes, det går med EU.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. mar. 2016 - 07:15   12. mar. 2016 - 07:20

EU-modstand

ml@arbejderen.dk
Folkebevægelsen mod EU
  • Folkebevægelsen mod EU arbejder på et tværpolitisk og ikke-racistisk grundlag for dansk udmeldelse af EU.
  • Bevægelsen blev stiftet under navnet Folkebevægelsen mod dansk medlemskab af EF i 1972.
  • Bevægelsen har i dag cirka 3300 medlemmer fordelt på omkring 60 lokale komitéer over hele landet.
  • 20 partier, organisationer og fagforeninger er kollektive medlemmer.
  • Ved valget til EU-parlamentet 26. maj 2019 fik Folkebevægelsen 3,7 procent af stemmerne. 102.101 vælgere satte deres kryds ved Liste N. Det var ikke nok til at sikre et mandat. Derfor vil Folkebevægelsen ikke være repræsenteret i EU-parlamentet de kommende fem år.
  • Ved valget i 2014 fik Folkebevægelsen 8,1 procent af stemmerne.