08 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kræver ny retshjælpsordning

Organisationer i opråb til minister

Kræver ny retshjælpsordning

Der er ikke brug for lappeløsninger! Der skal oprettes en helt ny retshjælpsordning, som også sikrer de socialt udsattes retssikkerhed, mener ti organisationer.

Der er ikke lighed for loven, hvis ikke de fattige har adgang til rådgivning om deres rettigheder og får hjælp til at håndhæve deres ret, mener en række advokater og menneskeretsorganisationer.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Mange mennesker – især socialt udsatte og borgere i udkantsområderne – har reelt ikke adgang til retshjælp.

Derfor må Justitsministeren sikre et nyt og enkelt retshjælpssystem, som skal sikre en "reel og mere lige adgang til retshjælp og domstolsprøvelse, uanset geografiske forhold eller borgernes økonomiske og personlige ressourcer".

Hvis der ikke er adgang til retshjælp, er mindre bemidlede afskåret fra viden og rådgivning om deres rettigheder.
Emil Kiørboe, Institut for Menneskerettigheder

Sådan lyder opråbet fra ikke mindre end ti forskellige retshjælpe, menneskeretsorganisationer og advokater.

De ti organisationer kræver, at der bliver nedsat et "lovforberedende udvalg vedrørende retshjælpsordningen". Formålet er at udarbejde et konkret forslag til et "nyt og enkelt retshjælpssystem, som vil sikre en reel og mere lige adgang til retshjælp og domstolsprøvelse, uanset geografiske forhold eller borgernes økonomiske og personlige ressourcer".

Lighed for loven

– Retshjælp handler om det helt fundamentale retsstatsprincpip om lighed for loven. Hvis der ikke er adgang til retshjælp, så er bemidlede grupper, som ikke har mulighed for at købe sig til retshjælp, afskåret fra viden og rådgivning om deres rettigheder og hjælp til at håndhæve deres ret. I årevis har vi i vores årsrapporter anbefalet, at retshjælpsordningerne bliver kigget grundigt igennem, siger jurist og specialkonsulent hos Institut for Menneskerettigheder, Emil Kiørboe, til Arbejderen.

Den retspolitiske tænketank Justitia har det seneste år udarbejdet tre rapporter, der kigger den nuværende retshjælpsordning efter i sømmene.

– Retshjælpsordningen fungerer ikke optimalt i dag. En række borgere og særligt de svagest stillede borgere har reelt ikke den samme adgang til retshjælp og domstolsprøvelse, siger advokat hos Justitia, Birgitte Arent Eiriksson.

>> LÆS OGSÅ: Fattige og udsatte får ikke retshjælp

Ny retshjælpsordning?

Hun mener, at der er brug for en helt ny retshjælpsordning.

– Frem for at lappe på den ene af de tre ordninger er der behov for at tage et spadestik dybere og nedsætte et udvalg med eksperter, fagfolk og praktikere på området, som grundigt kan afdække, hvad der skal til for at skabe en ny samlet retshjælpsordning, der kan sikre borgerne en lige adgang til retshjælp og domstolsprøvelse, lyder det fra Justitia-advokaten.

Arbejderen har tidligere beskrevet, at der ikke findes retshjælpskontorer på Lolland-Falster, på Bornholm, vest og syd for Roskilde og store dele af Vestjylland og Fyn (udenfor Odense). Og i byer som Næstved, Slagelse, Skanderborg, Hobro og Viborg – med en stor andel af borgere med en indkomst under 100.000 (den tidligere fattigdomsgrænse) – findes der ingen retshjælp. Hertil kommer en række kommuner, hvor borgerne skal rejse mere end 50 kilometer, hvis de vil have hjælp.

>> LÆS OGSÅ: Udsatte rammes af ulige adgang til retshjælp

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. nov. 2017 - 12:22   21. nov. 2017 - 13:23

Retshjælp

ml@arbejderen.dk
Gratis retshjælp

Den retspolitiske tænketank Justitia har kortlagt muligheden for at få gratis retshjælp i dagens Danmark. Mange kommuner har slet ikke retshjælpskontorer. Og i flere kommuner er borgerne tvunget til at rejse mere end 50 kilomter, hvis de vil have retshjælp.

Derfor foreslår Justitia en række tiltag, der skal styrke udbredelsen af gratis retshjælp:

  • Øget tilskud til at styrke retshjælpskontorerne, så de kan holde længere åbent og give mere rådgivning mv.
  • Øget tilskud til geografisk udbredelse af retshjælpskontorer
  • Tilskud til transportudgifter til frivillige medarbejdere
  • Honorarer til frivillige medarbejdere

>> Læs Justitia analyse af retshjælpen i Danmark