20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kritik af fleksjoblov

Kampen om førtidspension og fleksjob

Kritik af fleksjoblov

Med reformen af fleksjob vil alle, som kan arbejde bare to timer om ugen, skulle i fleksjob i stedet for at få førtidspension. Men hvor er arbejdspladserne til disse mennesker, lyder spørgsmålet i mange af høringssvarene.

Fra protest den 4. juni på Københavns Rådhusplads mod forringelserne af førtidspension og fleksjob.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Fagforeninger, sociale organisationer og brugerorganisationer retter en skarp kritik af regeringens lovforslag, som skal udmønte reformen af fleksjob.

Det er en ren spareøvelse, konstaterer Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

- Der er ingen socialfaglige forbedringer for personer i fleksjob. Og dele af reformen tager udgangspunkt i forestillingen om, at økonomiske incitamenter kan få personer med varigt og væsentligt nedsat arbejdsevne til at arbejde mere, hvilket er en vildfarelse, siger Bettina Post i en kommentar til lovforslaget. 

Sind er imod at mennesker i fleksjob straffes økonomisk.
Knud Kristensen, Landsforeningen Sind

Reformen vil betyde en markant lønnedgang for nye fleksjobbere. I dag er reglerne sådan, at en fleksjobber får fuld løn, selvom vedkommende kun kan arbejde på nedsat tid på grund af sygdom eller handicap. Fremover vil fleksjobberen kun få løn for sin effektive arbejdsindsats og derudover et tilskud fra det offentlige.

"Det er et opgør med principperne om kompensation og ligebehandling af mennesker med handicap på arbejdsmarkedet", konstaterer Danske Handicaporganisationer i sit høringssvar til lovforslaget. 

Kritikken hagler ned over den nye fleksjobordning i høringssvarene. 

Fremover skal mennesker, som kan arbejde helt ned til to timer om ugen, i fleksjob i stedet for at få en førtidspension. Men hvor er de arbejdsgivere, som vil ansætte folk i så få timer, spørger mange, heriblandt Landsforeningen Sind. 

"Vi savner konkrete forslag til at sikre, at der skabes efterspørgsel efter medarbejdere, der er visiteret til fleksjob", skriver Sinds formand Knud Kristensen i sit høringssvar. 

Sind foreslår, at der indføres en fleksjobgaranti, så alle, der er godkendt til fleksjob, garanteres ansættelse. 

Ellers retter kritikken sig blandt andet imod en nedsættelsen af ledighedsydelsen til arbejdsløse fleksjobbere, at man fremover ikke umiddelbart vil kunne blive ansat i fleksjob på sin nuværende arbejdsplads, og at fleksjob for alle under 40 år gøres tidsbegrænsede til kun at gælde i fem år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. okt. 2012 - 08:00   14. jul. 2016 - 10:40

Fleksjob

ur@arbejderen.dk