Kvinderne betaler en ekstra høj pris for nulvæksten i den offentlige sektor og krisenedskæringerne på velfærden.
Sådan lyder vurderingen på Kvindernes Internationale Kampdag fra forbundssekretær i fagforbundet FOA, Nanna Højlund.
- Den skandinaviske velfærdsmodel har betydet arbejde til kvinderne og sikret, at de kunne komme ud på arbejdsmarkedet. Når velfærden bliver sat under pres, bliver kvinderne igen ulønnet arbejdskraft for samfundet, siger hun.
De sidste tre år kommunerne de sidste tre år har skåret cirka 30.000 ansatte væk. Det er især offentligt ansatte - og dermed kvinder - der bliver fyret. Og så påtager kvinderne sig en stor del af det arbejde i hjemmet, som velfærdssamfundet ellers hidtil har taget sig af.
- Når politikerne skærer i vores velfærd og udvander plejen af vores ældrepleje og børnepasning, ja så er det ofte kvinderne - en mor eller en datter, der tager over, hvor den offentlige pleje slipper. Derfor har udhulingen af vores velfærdssamfund enorm betydning for kvindernes vilkår - både privat, økonomisk og jobmæssigt, siger Nanna Højlund.
Når velfærden bliver sat under pres, bliver kvinderne igen ulønnet arbejdskraft for samfundet.
Nanna Højlund
Nedskæringerne fortsætter i 2013, hvor syv ud af ti kommuner allerede har bebudet, at de vil skille sig af med endnu flere ansatte. Samtidig forventer 28 ud af landets 98 kommuner, at 2013 byder på endnu ringere service.
FOA organiserer 193.000 ansatte indenfor kernevelfærdsområder som eksempelvis pleje, rengøring og pædagogik. De passer børn, hjælper ældre og plejer patienter på hospitalerne. De hjælper handicappede og laver mad og gør rent på sygehuse og skoler. 88 procent af FOA's medlemmer er kvinder.
Gratis arbejdskraft
Når der bliver skåret ned i de offentlige udgifter og i de offentlige opgaver, forsøger kvinderne at kompensere den ringere velfærd og begynder at levere en masse gratis arbejdskraft, som tidligere blev foretaget af offentligt ansatte, advarer FOA.
- Når den offentlige sektor bliver udhulet og de ansatte bliver fyret bliver der brug for nogle andre hænder til at løse opgaverne. Opgaverne med at tage sig af vores børn og ældre forsvinder jo ikke, bare fordi den offentlige sektor skærer ned. Det er især kvinder, der påtager sig at løse de nye opgaver, der opstår når kommunerne fyrer, forklarer Nanna Højlund.
- Når børnehaven, skolen eller plejehjemmet efterspørger forældre og pårørende til at hjælpe til med opgaver, som pædagoger, lærere eller plejere ikke længere kan løfte på grund af nedskæringer er det ofte kvinder, der træder til.
Men hvad er så FOA's modsvar til nedskæringerne? Vi skal insistere på kollektive løsninger, mener Nanna Højlund. ligestillingsordfører er ikke i tvivl om, hvad der skal være kvindernes
- Vi skal insistere på kollektive løsninger, fastslår Nanna Højlund, og opfordrer kvinderne til at gå forrest i kampen:
- Problemerne med den manglende ligestilling kan kun løses ved, at vi har et velfungerende velfærdssamfund. Det handler om en ordentlig børne- og ældrepleje, så ikke kvinderne bliver "slået hjem" igen. Derfor må især vi kvinder stå sammen og afvise nedskæringer på vores offentlige velfærd. Vi må gå imod fyringer i den offentlige sektor og kræve, at der bliver oprettet flere job.
Demo i dag
FOA markerer i dag kampdagen med en utradtionel demonstration foran finansministeriet på Christiansborg Slotsplads i København.
Under "Eliten skal føjes, offentligt ansatte skal pløjes” opfordrer fagforbundet sine kvindelige medlemmer til at møde op forklædt som mandlig nyliberalist i jakkesæt og slips for at takke finansministeren for alle de kvinder, der er blevet fyret i det offentlige de senere år.
Demonstrationen foregår klokken 15.30-16. Derefter er der taler, musik og suppe i FOAs forbundshus i København.
Forbundet deltager også på 8. marts arrangementer og manifestationer flere andre steder i landet - læs mere om det på side 10.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278