21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Læger raser over ny lov

Afgørelse om konflikt i dag

Læger raser over ny lov

Regeringen og Venstre vedtog lægelov torsdag. Andre partiers ændringsforslag blev afvist. Læger er stadig utilfredse.

FOTO: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
1 af 1

Der er stor utilfredshed med den lægelov, som regeringen og Venstre vedtog torsdag.

- Den lov er fuldstændig uacceptabel, erklærer Niels Ulrich Holm, formand for de praktiserende læger i Region Sjælland.

Han nævner tre hovedårsager til sin utilfredshed. For det første, at regeringen med sit lovindgreb sætter lægernes aftaleret ud af spil.

Løsningen på, at der mangler læger nogle steder, er ikke, at det er private koncerner, som skal drive almen praksis.

Stine Brix, Enhedslisten

- De ophøjer de ting, vi er uenige om, til lov og siger, at så kan vi lave en aftale om resten, siger Niels Ulrich Holm til Arbejderen.

Han er også utilfreds med, at lægerne kommer i mindretal i de praksisplanudvalg, som skal definere opgaverne for lægepraksisser. Her får regionerne den besluttende myndighed, hvis der ikke kan opnås enighed. 

- Og som punkt tre er jeg utilfreds med, at vi med loven bliver tvunget til at indrapportere fortrolige data som kan spores tilbage til patienterne. Der er risiko for, at de data bliver solgt videre til medicinalindustrien, siger Niels Ulrich Holm.

Tavshed inden møde

I dag beslutter de 51 medlemmer af praktiserende lægers repræsentantskab, om utilfredsheden med loven er så stor, at landets lægepraksisser skal kastes ud i konflikt fra den 1. september.

Niels Ulrich Holm skal være med til at tage beslutningen. Men ingen fra repræsentantskabet ønsker at melde ud, hvad de stemmer, inden mødet. 

- Det er på mødet, beslutningen skal tages, efter en lang og grundig debat, siger Karsten Rejkjær Svendsen, formand for de praktiserende læger i Region Midjylland til Arbejderen.

De praktiserende lægers landsformand Henrik Dibbern sagde inden vedtagelsen i Folketinget til Arbejderen, at det ville "se noget lysere ud", hvis to ændringsforslag fra Konservative og Dansk Folkeparti blev vedtaget.

Det ene forslag slog fast, at der skulle være enighed i praksisudvalget om alle spørgsmål bortset fra placering af lægepraksis. Det andet forslag sikrede 108 millioner kroner ekstra til de praktiserende læger udover den løbende pris- og lønregulering.

Ændringsforslag forkastet

De to forslag blev forkastet ved afstemningen i Folketinget. Kun Konservative og Dansk Folkeparti stemte for. De to partier stemte derefter imod den samlede lov.

Det samme gjorde Enhedslisten, men med en helt anden argumentation. 

- Når vi stemmer nej, er det, fordi vi er helt uenige i, at løsningen på, at der mangler læger nogle steder i landet, er, at det er private hospitaler og koncerner, som fremover skal drive almen praksis. Vi ønsker ikke at se almen praksis drevet af Aleris-Hamlet, Falck, Tryg eller andre større private selskaber, sagde Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix under tredje behandlingen af loven.

Loven giver regionerne mulighed for at udbyde lægepraksisser til private firmaer i yderområder, hvor det er svært at få læger. Er der ingen private, som byder ind, kan regionerne selv drive et lægehus. Enhedslisten havde forslået, at regionerne fik mulighed for selv at etablere en praksis uden krav om først at gennemføre et udbud. Kun Enhedslisten selv stemte for forslaget.

Bortset fra det punkt bakker Enhedslisten op om de øvrige elementer i lovforslaget.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jun. 2013 - 06:15   29. jun. 2013 - 06:30

Læger

ur@arbejderen.dk
Lægelov
De mest omdiskuterede elementer i den nye lægelov er følgende:
  • De praktiserende læger skal effektivisere deres arbejde og overtage en række opgaver, der i dag udføres på sygehusene. Der følger ikke ekstra penge med til de nye opgaver.
  • De praktiserende læger er i mindretal  i de regionale praksisplanudvalg, der skal definere opgaverne for lægepraksisserne. Udvalgene kommer til at bestå af fem kommunalpolitikere, tre medlemmer af regionsråd og tre praktiserende læger. Kan der ikke opnår enighed har regionsrådet det afgørende ord.
  • For at sikre læger i yderområderne får regionerne mulighed for at udlicitere lægepraksis til private firmaer. Hvis der ikke er private leverandører, der byder på opgaven, kan regionsrådet selv drive lægeklinik i en periode på op til fire år. Herefter skal regionen igen forsøge sig med salg eller udbud.